Foto: Marcus Lundstedt.

Under fem veckor har badhuset i Aspudden i södra Stockholm ockuperats av aktivister i alla möjliga åldrar. De har möblerat den tömda bassängen, arrangerat ett imponerande kulturprogram, spelar innebandy, säljer fika och gör sitt yttersta för att visa stadens politiker att badhuset är värt att behålla.

Men någonstans handlar detta om mycket mer än ett badhus, där barn kan lära sig simma och gamla kan hålla igång sina kroppar i det 32-gradiga vattnet.
Att få till ett hållbart lokalsamhället går inte bara ut på att ställa om energiförsörjningen eller att ordna transportmöjligheter så att alla inte behöver ha sin egen bil, utan om just detta: Att människor engagerar sig och bryr sig om den plats de lever på. Som är intresserade av att det ska vara ett bra ställe att vara på, även när man är ledig. Inte någonstans dit människor bara åker för att parkera sina kroppar mellan två arbetspass.

Engagerade medborgare är en förnyelsebar energikälla av allra bästa slag. Tyvärr verkar det inte riktigt som att alla politiker håller med om det. Senare idag möts Stockholms kultur- och idrottsborgarråd Madeleine Sjöstedt av aktivister iklädda badmössor när kommunfullmäktige håller möte i stadshuset. Kanske får det henne att lyssna lite bättre?