Håll Sverige Rent har under våren samlat tusentals människor som varit ute och städat bort plast och annat skräp från den svenska kusten. Omkring 800 av dessa personer har också valt att skriva öppna brev där de uppmanar regeringen att göra mer för att stoppa den marina nedskräpningen. I fredags lämnade Håll Sverige Rents vd Johanna Ragnartz över uppropet till vice statsminister Isabella Lövin (MP).

Foto: Anders Hellberg

– Lagstiftningsfrågor, exempelvis om förpackningar, är väldigt viktigt att fokusera på om vi ska komma tillrätta med detta problem. Utifrån ett svenskt perspektiv är ju hela det avfallssystem vi har i dag byggt för en konsumtion så som den såg ut på 1970- och 1980-talen. Det stödjer helt enkelt inte dagens beteendemönster, säger Johanna Ragnartz till Effekt.

Isabella Lövin skriver på sin Facebooksida med anledning av överlämnandet av namnuppropet:

Ett stort varmt tack till alla er som har skrivit brev till mig inför Havskonferensen. Jag bär med mig era ord och engagemang. De ger styrka. Tillsammans kan vi vända utvecklingen i haven.

Precis som ni skriver är det viktigt att göra det man själv kan för att minska plasten i haven. Men det krävs också politisk vilja och handling om vi ska lyckas. Just därför tog Sverige tillsammans med Fiji initiativ till att samla världen nästa vecka för att rädda haven.

Den stora havskonferensen som hålls i New York med start i morgon och fram till fredag, och som alltså Sverige och Fiji står värdar för, kommer ha den marina nedskräpningen som en av sju frågor som ges särskild uppmärksamhet. Den svenska regeringen har också gjort klart att marin nedskräpning och plast i haven kommer vara en av Sveriges tre prioriterade frågor under konferensen, tillsammans med hav och klimat samt hållbar blå ekonomi.

 

_______________

Vill du prenumerera på klimatmagasinet Effekt i ett år?
Swisha till 123 006 43 60
250 kr + namn och adress, så får du 4 nummer av papperstidningen
200 kr + mejladress, så får du 4 nummer av tidningen som pdf
Start med nummer 2/2017, som har tema: vatten

_______________