I morgon intas London av klimataktivister. Efter att förra året ha hållit klimatläger på en äng utanför kolkraftverket Kingsnorth i östra England, har organisatörerna av det brittiska Camp for Climate Action bestämt sig för att sätta fokus på storstaden. Anledningarna är många, skriver de på sin hemsida: här finns makten och pengarna, här har de stora oljebolagen sina kontor, här hotar floden Themsen att svämma över sina bräddar om havet stiger.

Lägret har föregåtts av stort hemlighetsmakeri. Klockan 12 i morgon samlas människor på olika strategiska platser i staden och sammanstrålar sedan på den plats där lägret ska byggas upp. Tidigare år har man under de dagar lägret varat byggt upp ett fungerande samhälle för tusentals människor, komplett med egen fossilfri elproduktion, komposttoaletter och kök som serverar närproducerad mat. Det är inte utan att jag är nyfiken på hur man lyckas med det i miljonstaden London. Det blir också en lång rad seminarier och workshops, samt aktioner för att uppmärksamma klimatfrågan ur olika vinklar. Till exempel kommer representanter från Kanadas Cree-folk att vara med i en protest mot hur brittiska företag deltar i exploateringen av oljesand i deras hemland.

Hittills har de brittiska diskussionerna inför klimatlägret mest handlat om hur polisen har agerat under tidigare läger och hur de kommer att göra nu. Men förhoppningsvis kommer veckan att lyfta upp det som aktivisterna faktiskt har kommit för att diskutera: klimatet.