I går fick jag ett mejl som jag först nästan raderade. Ett uttalande från världens ledare inför det ekonomiska mötet i Davos. Sådant brukar mest bestå av till intet förpliktigande floskler. Men något fick mig att öppna. Och det som stod fick mig att gå vidare till mötets hemsida, titta på flera videor och förvånat ögna ett antal artiklar.
Här ovan berättar Kanadas premiärminister Stephen Harper att man tänker ge ”a fatal blow to the carbon monopoly”.” och att han hoppas att de andra världsledarna i Davos kommer att lyssna på honom, eftersom ”ingen vill ha en (klimat)katastrof”. I en annan video säger Storbritanniens drottning Elizabeth II att hon ska gottgöra en del av de koloniserade länder som hon hämtat sina rikedomar från.
Ledarna har satt ihop en enkel plan för att föra världen bort från fattigdom.

Jag kan förstås inte svära på det, men jag skulle inte bli förvånad om det visar sig att nät-konst-aktivist-gruppen Yes Men har ett finger med i spelet. För visst är det något… ja, märkligt, med synket mellan Harpers läppar och det han säger. Och när jag googlar på World Economic Forum i Davos hittar jag en annan hemsida, med en förvillande lik adress. Men där står det inte att temat för mötet är att ”utrota fattigdomen med de enklaste och mest självklara medel som finns”. Tyvärr.

För övrigt har jag precis skrivit klart en artikel om just the Yes Men och deras häpnadsväckande upptåg för att sätta företag, organisationer och regeringars agerande i nya ljus. Den kan du läsa i nästa nummer av Effekt, som kommer ut i slutet av februari.