Glöm klimatkris och oljetopp. Världens shoppingfrossa kommer hejdas av resursbrist. De sällsynta jordartsmetaller som är nödvändiga för att tillverka många av de högteknologiska prylar vi omger oss med, inklusive vindkraftverk, är snart en bristvara. Det rapporterar Times från en av Asiens största investeringskonferenser där Jack Lifton, expert på dessa metaller, gav några av världens största fondförvaltare en kalldusch.
I dag är det Kina som till 90 procenten förser världen med dessa metaller, men inom några år kommer Kina behöva dessa metaller själva. Inte minst på grund av bygget av stora vindkraftsparker.
– Vid det tillfället, när köparen av sällsynta metaller från General Electric dyker upp och vill köpa lite lantanoider, kommer Kina säga åt honom att allt är slut, berättade Jack Lifton under konferensen som hölls i Tokyo.
Visserligen finns det andra reserver av dessa metaller, men att utvinna dem är väldigt dyrt, komplicerat och tidskrävande. Världen kommer vara beroende av Kinas reserver under lång tid framöver, enligt Jack Lifton som spår ett slut för konsumismen och resurskrig med Kina.
Budskapet från konferensen i Tokyo är en påminnelse om att det spelar någon roll om så både klimat- och energikrisen löstes genom ett mirakel – en världsekonomi byggd på evig tillväxt är omöjlig att hålla igång även av andra skäl.
Läs också bloggen Flutes genomgång av tillgången på sällsynta ämnen.
Farfar • 3 mars 2010 kl. 16:19
Det finns väl ingen som förklarar bättre vad som kommer att hända med världens råvarutillgångar, än den som skrivit ”Limit to growht”, Denis Meadows. Året var 1972 och ingen lyssnade på honom.
http://www.youtube.com/watch?v=gSPHzkAHwqY
Flute • 3 mars 2010 kl. 20:15
Jack Lifton har i princip rätt i sin argumentation om de sällsynta ämnena, men han råkar också ha några allvarliga sakfel i det han säger. Även jag blev vilseledd till att börja med, när jag första gången läste vad han sade.
Det största felet han gör är att påstå att det inte går att producera vindkraftverk utan neodym (till permanentmagneterna). Det är inte sant. Framförallt stora vindkraftverk kan byggas med bara elektromagneter i generatorn och är alltså inte beroende av sällsynta metaller. På Vestas’ hemsida läser jag dock nu att deras nya 3MW-modell V112 har permanentmagneter, medan den äldre 3MW-modellen V90 inte har det. Tydligen blir vindkraftverken effektivare med permanentmagneter – åtminstone tolkar jag Vestas’ texter så.
Men i princip har alltså Jack Lifton rätt – de sällsynta ämnena sätter gränserna för hur mycket vi kan producera av många varor.
Robban • 4 mars 2010 kl. 10:04
David:
När du snackar resurskrig menar du då ett potentiellt tredje världskrig?
David Jonstad • 4 mars 2010 kl. 11:08
Det är inte jag som säger resurskrig och jag vet inte riktigt vad Herr Rifkin ser framför sig. Handelskrig är väl en möjlighet. Men sådana kan ju utvecklas till militära krig. Förhoppningsvis hinner vi styra in oss på en mer hållbar ekonomisk utvecklingsväg innan dess dock.
miljömedveten 16åring • 28 november 2010 kl. 13:19
ett åtgärdsförlsag till detta är att man börja tänka på vardagliga saker som återvinning av metaller. Varje dag så öppnas i snitt 240 bollrör inom tennis-sverige. Varje bollrör har ett litet aluminiumlock som finns där när bollrören är oöppnade. dessa aluminiumlock väger drygt 7-8gram och kastas direkt i papperskorgen.. skulle man ha en speciell papperskorg för just dessa aluminiumlock i varje tennishall så skulle man kunna återvinna upp till 1920 gram aluminium /dag vilket ger 700800 gram aluminium per år endast av små tennisrörsbitar.. skulle man införa sådana vardagliga saker fast inom fler områden så skulle man kunna motverka underskotten i metaller lite mer och därför kunna återvinna mer.