Det har funnits tillfällen då jag hållt föredrag och önskat att jag kunnat koppla upp min hjärna mot James Hansen, Johan Rockström eller någon annan klimatforskare som inte bara har enorma kunskaper, men också vana att svara lugnt och sansat när någon kommer med illvilliga och osanna påståenden om klimatförändringarna.

För den som använder en iPhone eller iPod finns nu denna möjlighet. Inte uppkoppling till just Hansen eller Rockström, men väl till sajten Skeptical Science databas över hur man bemöter olika förnekarargument. Applikationen låter dig välja argument och ger sedan vetenskapens svar inklusive källhänvisningar.

För den som har tid att sätta sig ner vid en dator när förnekarargumentet dyker upp går det att till exempel använda denna händiga sida.

 

ps. Lyckligtvis är det rätt sällan som folk förnekar klimathotet när jag är ute och pratar. Jag gissar att det delvis beror på att jag numer nästan uteslutande fokuserar på hur vi ska hantera klimatfrågan snarare än vad den innebär. Det gör att folk hellre diskuterar hur vi ska kunna införa ransonering eller hitta en ekonomisk modell som inte bygger tillväxt etc.

 

Andra som uppmärksammat Skeptical Science IPhone-applikation: Uppsalainitiativet, 4fact, Emretsson, Climate Scam