Nyligen gjorde jag en intervju om klimatförändringarna med en 10-årig tjej. Jag frågade vad som oroade henne mest med klimatförändringarna och hon svarade snabbt och spontant:
– Jag oroar mig för att isbjörnarna kommer att dö, och vargarna. Och de andra djuren. Sedan kommer växterna dö. Sedan kommer människorna att dö eftersom det inte finns någon mat kvar och alla kommer svälta ihjäl.

Det är ungefär samma typ av budskap som en av forskarvärldens mer pessimistiska profiler, James Lovelock, brukar leverera (även om han tänker sig att små grupper av människor förmodligen kommer överleva genom att flytta nära polerna). De flesta som pratar om klimatförändringarna är dock inte lika uppriktiga. Även om klimatforskningen tydligt pekar mot en dyster framtid ges oftast sken av att vi kommer att lösa problemet, att vi rentav är på rätt spår eftersom problemet nu har uppmärksammats så mycket. Och det stämmer ju inte. Klimatkaos undviker vi inte med de lösningar och klimatmål som hittills presenterats av världens politiker.

Liksom i Kejsarens nya kläder verkar det vara barnet som får peka på sanningen som de vuxna inte klarar av att se. I en ny undersökning fruktar ett av tre amerikanska barn en apokalyps och sex av tio att jorden kommer vara en mer eller mindre förstörd plats när de blivit vuxna, skriver nättidningen Treehugger.

Särskilt afroamerikanska barn har en mörk syn på framtiden, 75 procent tror att världen kommer bli så förstörd att den blir omöjlig att rädda.

Så gott som alla barn uppger samtidigt att deras föräldrar ägnar sig åt återvinning och att använda uppladdningsbara batterier, men uppenbarligen ger inte sådana åtgärder barnen så särskilt mycket hopp vilket tyder på än mer klarsynthet.

Den 10-åringa tjej som jag intervjuade drog sitt strå till stacken genom att bland annat äta vegetarisk mat och att undvika bilåkande. Det är sådana åtgärder många vuxna brukar fnysa åt, men som är sådant som är nödvändigt för att rädda planeten.