När nu bränderna rasar i Sydeuropa och lågorna slickar Aten kan jag inte låta bli att tänka på den utbredda föreställningen att svensk turistindustri kommer att bli vinnare på klimatförändringarna. Minst en gång i veckan hör jag någon hävda att det minsann inte bara finns nackdelar med ett hetare klimat. Medelhavsvärme i Sverige och olidlig hetta i Sydeuropa kommer vända turistströmmarna 180 grader. Alltså, förbered er på horder av spanjorer och greker som intar svenska stränder!

Någon riktig medelhavsvärme har vi inte haft i Sverige denna sommar, mer hetta har det varit Sydeuropa. Hittills i år har 200 000 hektar europeisk mark förstörts i bränder, varav 75 000 hektar i Spanien vilket är en dubblering jämfört med året innan (The Grist).

– Med klimatmodeller som förutser ännu hetare väder de närmaste åren är vi i hög fart på väg mot en global nödsituation, sa Miguel Soto från Greenpeace i Spanien när han nyligen presenterade organisationens nya rapport ”Framtiden i lågor” (på spanska) om skogsbränderna som hot mot samhället.

Jag kan inte låta bli att tänka på bröllopsprogrammet Kär och galen från 90-talet. Särskilt minns jag den stund där brudparet just vigts och rörda till tårar fick kyssa varandra i en av de mest känslomässigt laddade stunderna i sina liv. Då kliver Lotta Engberg fram och ropar i deras öron ”Skulle det kännas helt fel om jag säger att vi ska spela minigolf nu!?”.

När temperaturen stiger och sydeuropéerna kämpar för sina liv, ska vi fråga dem om de vill komma och upptäcka ”Österlen – Sveriges riviera”?

Kan vi inte i stället ruska av oss suget efter att tjäna pengar, återuppväcka solidariteten och inse att de horder som i framtiden reser till Sverige från Sydeuropa inte kommer att bestå av turister.

Media: DN, DN2, SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, Aftonbladet, GP, Sydsvenskan