I september fattade EU-kommissionen beslut om att ge ett företag tillstånd att inom EU sälja pigment som innehåller blykromater. Men farliga ämnen får bara ges tillstånd om det saknas alternativ som kan användas i stället, och den svenska regeringen menar att det finns fullgoda alternativ till blykromater. Nu tänker regeringen därför lämna in en stämning till EU-domstolen för att kommissionens beslut ska granskas.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver miljöminister Karolina Skog (MP) ihop med EU- och handelsminister Ann Linde (S) och närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S):

Reglerna i Reach-förordningen säger att tillstånd för användning av blykromater bara får ges om det saknas alternativ som kan användas istället. Svenska företag har visat att det är möjligt att sluta använda blykromater. Då kan vi inte acceptera att dessa ämnen börjar användas igen.

Beskedet välkomnas bland annat av Mikael Karlsson, forskare och ordförande för European Environmental Bureau, som skriver på sin Facebooksida:

Blykromaters giftighet är välkänd. Förutom cancer kan de även ge störd reproduktion. Svensk färgindustri slutade använda dem för länge sedan. Ämnena tillverkas heller inte inom EU och alternativ finns sedan många år. Det är viktigt att Sverige tar strid mot dåliga EU-beslut på miljöområdet. EU:s kemikaliepolitik har ofta skärpts när medlemsländer tagit strid mot miljögifter. Regeringen och Karolina Skog fortsätter nu den viktiga traditionen.

_____

Missa inte senaste numret av klimatmagasinet Effekt som har tema kemikalier.