Förvåningen blev stor när Kanada i går plötsligt gjorde en helomvändning och offentliggjorde en storstilad plan som svar på missnöjet från G77 och Kina. På en presskonferens berättade Felix Charlebois, det kanadensiska miljöministeriets pressekreterare, att man nu har bestämt sig för att minska sina utsläpp till 2020 med 40 procent, i enlighet med FN:s klimatpanel. Dessutom inrättar Kanada ett nytt instrument under namnet ”Climate Debt Mechanism” (CDM) som ska ersätta de länder som drabbas av klimatförändringarna.

Uttalandet följdes av en presskonferens från Ugandas delegation, som jublade över den goda nyheten.

Men – det var förstås lite för bra för att vara sant. Någon Felix Charlebois finns inte och båda presskonferenserna var i själva verket filmade i ett galleri här i Köpenhamn, av aktivister från ActionAid och The Yes Men som gjorde ett ”dream announcement”.

Kort senare kom ett svar från ”Kanadas miljöminister”, som rasade. “It is the height of cruelty, hypocrisy, and immorality to infuse with false hopes the spirit of people who are already, and will additionally, bear the brunt of climate change’s terrible human effects. Canada deplores this moral misfire.”

Det var förstås heller inte riktigt på riktigt. Men det ”verkliga” Kanadas officiella svar blev inte mycket mindre surrealistiskt, utan i form av ett mejl till journalister, där Steven Guilbeault från organisationen Equiterre pekades ut som ansvarig för skämtet. ”Mer tid borde ägnas åt att spela en konstruktiv roll i stället för barnsliga busstreck”, skrev en talesperson för Kanadas premiärminister.

Yes Men har tidigare gjort sig kända för den här typen av aktioner, som de kallar “identitetskorrigering”. Läs om fler ”dream announcements” på deras Good COP-sida.