Kallt

Det är kallt.
Och som vanligt när det blir kallare än normalt, får foliehattarna på Climate Scam och liknande sajter fnatt. Det blir bilder på snöoväder och på istappar och den ständiga, ironiska andemeningen är: ”Jaså, det är så här ni menar att den globala uppvärmningen ser ut?”
Det är förstås så dumt så att klockorna stannar. Klimat är inte samma sak som väder. Vi kommer att få uppleva svinkalla vintrar även i framtiden, men globalt blir de mer sällsynta. Uppvärmningen tickar inte på i jämn takt. Den ser inte likadan ut överallt. Förra vintern var till exempel kyligare än vanligt i norra Europa och i USA, men ovanligt varm i arktiska regioner.
Intressant nog kan sådana temperaturvariationer ha att göra med just klimatförändringarna. USA-myndigheten National Oceanic and Atmospheric Association (NOAA) diskuterar den möjligheten i sin senaste rapport om det arktiska klimatet – Arctic Report Card.
Varma temperaturer och mindre sommaris i arktiska oceanen orsakar ett värmeöverskott som påverkar luftströmmarna, förklarar NOAA. Förra vintern ledde detta till vindförhållanden som gjorde att de arktiska luftmassorna letade sig ner över Europa, Asien och Nordamerika. Därav den kalla vintern. Företeelsen kallas för ”varmt arktis-kalla kontinenter”, och är känd från tre vintrar de senaste 160 åren. Det går inte att dra några slutsatser av att detta händer en enstaka gång. Men med en fortsatt uppvärmning av Arktis är risken stor för att fenomenet blir vanligare i framtiden, skriver forskarna bakom NOAA:s rapport.
Det ser alltså ut som om Climate Scam får mycket att skriva om framöver.

Kommentarer

Skrivet av Michael Nord den 23 okt 2010 - 14:59.

Jonas, kan du förklara hur det där "värmeöverskottet" fungerar i praktiken?

Skrivet av JonasF den 23 okt 2010 - 15:09.

Nu är jag inte någon meteorolog, men ungefär så här menar NOAA: Högre lufttemperaturer ovanför Arktis påverkar luftcirkulationen. I vanliga fall blåser vindarna från väst till öst, och därmed separeras den kalla arktiska luften från luften längre söderut. Förra vintern eliminerades tidvis den luftströmmen på grund av värmen, vilket gjorde att Arktiskylan kunde sprida sig söderut.

Skrivet av Flute den 23 okt 2010 - 20:15.

Det är det som jag har sagt förut. Eftersom jordens vädersystem är stort, komplext och kaotiskt blir effekterna svårförutsägbara. En genomsnittlig global uppvärmning kan leda till att det blir kallare på vissa ställen om vädermönstren flyttar sig.
Det blir troligen snarare "global weirding" istället för "global warming". Konstigare väder, helt enkelt!

Skrivet av JonasF den 23 okt 2010 - 20:51.

"Global weirding" - kan man annat än köpa en sådan snygg term? Jag nästan lovar att använda den framöver.

Skrivet av Arne Eson den 27 okt 2010 - 17:38.

Jonas,
Rätt: En svala gör ingen sommar. Ja ser nu fram emot en lika kritisk artikel om de som hypar varje varm sommardag. På "AGW-sidan har man gärna lyft fram den heta sommaren i Ryssland. Och jag antar nu att du är lika kritisk mot dessa "foliehattar", som pratar "så dumt så att klockorna stannar"?

Skrivet av JonasF den 27 okt 2010 - 20:51.

Jag tycker att det finns en väldigt stor skillnad mellan de båda sidorna. Du hittar nog inte en enda klimatforskare som säger något tvärsäkert om den ryska sommaren. Bland oss som inte själva är forskare har det däremot förekommit tunnelseende, även om jag inte tycker att det går att jämföras på samma dag med det som förekommer på förnekarsidan. Om det här skrev jag nyligen:
http://fogelqvist.wordpress.com/2010/10/07/peak-fosfor-och-var-langtan-e...

Mest kommenterade just nu

Bloggportalen

Senaste kommentarerna

  • Björn: Tyskland har beslutat sig för at avveckla kärnkraften...
  • ken: Varför just kol, olja och fossilgas? Varför inte även...
  • Madeleine Camenius: Nu har vi inte några robotar, men vi jobbar 07.45 till...
  • Farfar: Givetvis är analysen korrekt, vad gäller koppling...
  • Lasse: Nej det stämmer inte. I sin avhandling behandlar...