I mitten av november rapporterade Effekt om att riksdagsledamoten Jens Holm (V) lämnat in en skriftlig fråga till statsminister Stefan Löfven (S). Frågan handlar om hur regeringen ställer sig till den vädjan som kommit från önationen Kiribatis president, om att ställa sig bakom ett stopp för nya kolgruvor i världen.

Under fredagen kom svaret. Frågan hade då lämnats över till klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP), som bland annat skriver:

President Anote Tong lyfter en viktig fråga om klimatet och nya kolgruvor. Den globala uppvärmningen behöver hållas så långt under två grader som möjligt. Det innebär att större delen av de fossila reserverna måste stanna kvar i marken. Kolkraft har stora skadliga effekter på miljön, hälsan och klimatet vilket gör det till ett olämpligt energislag som behöver fasas ut och ersättas med förnybar energi. Sverige ska visa på globalt ledarskap i klimatfrågan och ska bli ett av världen första fossilfria välfärdsländer. Regeringen avser inte att öppna några nya kolgruvor.

Åsa Romson nämner i sitt svar även att Sverige inte kommer stödja nya kolkraftverk utomlands, annat än i undantagsfall, och att Sverige också ska använda sitt inflytande i det multilaterala samarbetet och i de internationella finansiella institutionerna för att investeringar och stöd till fossil energi fasas ut på sikt.

Samtidigt sägs ingenting i svaret från klimat- och miljöministern om de kolkraftverk Sverige via Vattenfall äger i Tyskland, och som Vattenfall avser sälja till en ny ägare. Som Effekt skrivit om tidigare finns här nämligen möjlighet att utöka tre av brunkolsdagbrotten samtidigt som det även finns två så kallade framtidsfält i beredskap.

Om detta skrev nyligen Greenpeace chef Annika Jacobson på DN debatt:

Det är självklart att vår statsminister ska hörsamma Kiribatis rop på hjälp. Att stoppa ny kolbrytning är det absolut minsta världen måste göra för att rädda klimatet.

Men det finns ett stort problem. En smutsig elefant mitt i rummet. Sveriges regering kan inte skriva under ett sådant upprop med någon som helst trovärdighet så länge man själv är på väg att medverka till att nya kolgruvor öppnas.

Det handlar naturligtvis om att Sveriges regering är på väg att sälja sina koltillgångar i Tyskland, som man äger genom helstatliga företaget Vattenfall.

I våras gjorde regeringen klart att man tänker ta ställning till en affär om Vattenfalls brunkolsverksamhet först när den presenteras, vilket enligt bolagets vd Magnus Hall väntas ske under första halvåret 2016.