I stället för att odla – ät vilt

Andy Hamilton, författare till The Selfsufficient-ish Bible berättar om en växt (minns ej namnet på denna) som fungerar bra som blodstoppare.

En eftermiddag tog jag en paus från diskussionerna om "slutet på världen så som vi känner den" under festivalen Uncivilisation i Wales som jag besökte i slutet maj. Tillsammans med säkert femtio andra stövlade vi ut ur mörkret i konferenscentret för en crash course i "foraging" – att lära sig använda vilda växter, främst som mat. Det visade sig att det på parkeringsplatsen bredvid, liksom i kanten av fotbollsplanen, växte om inte en hel middag så åtminstone en mindre sallad.

Mycket mer än man tror är ätbart. Om, vill säga, man vet vad på växten man ska plocka, när man ska göra det och hur man ska tillaga det. Möjligen hålls kurser i detta även i Sverige, men för den som vill ge sig ut på egen hand finns numer en utmärkt startpunkt på nätet. De två svenska entusiasterna Christian Cederwall och Markus Lundström har dragit igång sajten Skogsskafferiet.se.

"Skogskafferiet syftar till att uppmuntra omställningen mot en hållbar livsstil, genom att göra ätliga vilda växter mer överskådliga och lättillgängliga för den oerfarne samlaren."

Just nu rekommenderas skörd av brännässlor, harsyra, kirskål, körvel, maskros och viol.

Ut och plocka!

Kommentarer

Skrivet av Robban den 13 jun 2010 - 18:40.

David:

Kan du besvara kritiken om kolransonering från denne man?

http://www.etc.se/artikel_alla/30466/lurendrejeri-i-klimatbranschen/

Skrivet av David Jonstad den 13 jun 2010 - 22:57.

Robban:

Jag har inte riktigt fått klart för mig vad Johan Ehrenbergs kritik mot koldioxidransonering är. Jag har debatterat mot honom tre gånger, men hans argument har varit väldigt ostyriga. Dels tycker att han ransonering är ett för stort ingrepp i samhället. Att det begränsar företag och individer i hur mycket utsläpp de kan göra. Han tycker det är ett styrmedel för krig och eftersom vi inte har krig nu så är det dåligt. Dels tycker han att ransonering är för marknadsmässigt, för "borgerligt" och att det gynnar företagen.

Över huvud taget verkar beskyllning att något är borgerligt väga tungt som argument.

Jag tror att Ehrenberg blandar ihop EU:s utsläppshandel där företag i huvudsak tilldelas gratis utsläppsrätter - vilket så klart är helt galet - med ett ransoneringssystem där individer tilldelas gratis utsläppsrätter, men företag tvingas köpa dem. Vilket såklart är helt annorlunda. Dessutom innebär det senare systemet att ett absolut tak sätts upp för ett lands alla utsläpp.

Vad Ehrenberg har för idé på hur vi ska dela på energin när efterfrågan blir större än utbudet är ännu mer oklart. Förbud mot glödlampor och statliga investeringar lär inte räcka så långt. Och hur han på något annat sätt med ett politiskt ramverk som jämlikt fördelar energin/utsläppen ska kunna begränsa marknadens makt förstår jag inte.

Skrivet av Flute den 13 jun 2010 - 23:25.

Problemet med de flesta vilda växter är att de visserligen är bra som sallad, men inte innehåller särskilt många kalorier.
I en krissituation med matbrist är det kalorier som gäller.
Nå, jag kan rekommendera en bra bok som heter "Kan man äta sånt?" skriven av Inger Ingmanson. Den går igenom i princip allt ätligt i den svenska floran. Jag har ägt ett exemplar av den i över 25 år, men den finns i nytryck.

Skrivet av David Jonstad den 13 jun 2010 - 23:48.

Tack för bra tips.

Boken finns att köpa här:
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9151846349

Skrivet av Farfar den 16 jun 2010 - 13:43.

Tack för tipset, köpte en direkt. Jag har en annan som heter "Vilda växter som mat och medicin" av Stefan Källman. Jag får väl läsa och jämföra lite.

Bloggportalen

Senaste kommentarerna

  • Kjell Vowles: Hej Pernilla Kul att du vill läsa mer Effekt. Tyvärr...
  • Gäst: Hej Effekt, Jag undrar om erbjudandet att köpa gamla...
  • Björn: Tyskland har beslutat sig för at avveckla kärnkraften...
  • ken: Varför just kol, olja och fossilgas? Varför inte även...
  • Madeleine Camenius: Nu har vi inte några robotar, men vi jobbar 07.45 till...