Temat för den konferens/festival som ikväll avslutas på den lilla orten Llangollen bland norra Wales mäktiga berg är så långt ifrån lättsmält som man kan komma. ”Välkommen till slutet på världen så som vi känner den” inleds festivalprogrammet för Uncivilisation 2010, arrangerad av Dark Mountain Project.

På skyltarna som leder fram till konferenscentret står skyltar med texter som ”Time to look down”, ”The myth of progress” och ”There’s a fall coming”.

Den huvudsakliga frågeställningen lyder:

”If we stop pretending that this way of living can be made
’sustainable’, where does that leave us? And, if part of the problem is
the stories our societies have been telling for generations, where do we
find new stories by which to make sense of our place in the world?”

Det låter kanske helt wacko i vissa öron, men denna konferens har bjudit på några fantastiskt spännande och faktiskt rätt hoppfulla samtal. Man kan tycka vad man vill om approachen, men Dark Mountain sätter onekligen fingret på många ömma punkter i den industriella civilisationen.

Jag ska skriva mer om detta senare, men vill ändå ge Effekts läsare en glimt av den civilisationskritik som formulerats här i de walesiska bergen.

Höjdpunkten var debatten med den brittiske klimatdebattören George Monbiot som i går intog scenen i form av kritiker av festivalens problemformulering. Det blocket inleddes av Paul Kingsnorth, en av Dark Mountains grundare, som framförde en hård kritik av miljörörelsens utveckling. Här är en inspelning av det tio minuter långa talet (med kass ljudkvalitet), högerklicka och välj ladda ned.