Tuulia Hyötyläinen är professor i kemi vid Örebro universitet. Hon har fått tre miljoner kronor från Vetenskapsrådet för att jobba med en karläggning av substanser vars effekter på hälsan många gånger är okända. Särskilt svårt blir det att säga något om kemikaliernas inverkan när man ser till samverkan mellan dessa ämnen, den så kallade cocktaileffekten. När kemikalier blandas bildas nya föreningar, och hälsoeffekterna blir snabbt oöverblickbara.

– Vi ska studera det som kallas exposomet, vilket är helheten av de kemiska exponeringar som en person upplever under en livstid. Syftet är att ta fram heltäckande kemikalieprofiler i människor, som innefattar kemikalier från miljön och ämnen som produceras av kroppen själv som en reaktion på miljön, säger Tuulia Hyötyläinen i ett pressmeddelande.

Anledningen till att området är intressant att forska på är att många av dagens sjukdomar inte verkar bero på genetiska faktorer. I stället verkar miljön och däribland kemikalieexponering kunna vara avgörande för vår hälsa.

– Huvuddelen av dessa kemikalier har vi bristfällig eller obefintlig kunskap om och människor exponeras idag troligen för en lång rad okända kemikalier med okända effekter på hälsan, säger Tuulia Hyötyläinen.

Genom att använda olika typer av teknik, som bland annat masspektrometri för kemisk analys av blodprover, och en avancerad kemisk separationsteknik ska forskarna analysera olika celltester för att mäta hälsoeffekter.

– Genom att använda olika metoder och frågeställningar kommer vi att kunna ta fram ny information om potentiella kopplingar mellan kemikalieexponering och sjukdomar, säger Tuulia Hyötyläinen.

Det senaste numret av klimatmagasinet Effekt, som finns i butikerna just nu, gör en djupdykning ner i kemikaliesamhället. Det numret kan du få direkt hem i brevlådan genom att fixa en prenumeration här. När du ändå är i farten – passa på att spana in det här fördelaktiga julerbjudandet.