100 miljoner paprikor från Holland varje år. Artificiellt odlade i fiberull med näringsslangar kopplade till behållare med konstgödsel och med lampor i stället för solljus (bilden). Senaste programmet i Sveriges Radios serie Matens pris berättar historien om hur Sverige plötsligt började äta holländska paprikor och hur dessa paprikor kräver 37 gånger mer energi än vad vi får ut när vi äter dem (se också Ekots nyhet).

Att vi överhuvud taget äter holländska paprikor, och mitt i vintern dessutom, skulle för en person som levde innan energiboomen på 60-talet ha framstått som komplett vansinne. Men i dag verkar det vara en självklarhet att kunna äta vad som helst, när som helst på året, till samma kilopris som en palsternacka.

Konsekvenserna börjar uppenbara sig nu. Klimatkrisen är den mesta kända. Lägg till den skogsskövlingen, kemikalieanvändningen, vattenbristen, utarmningen av jordarna, de sönderslagna småjordbruken och så vidare.

Inte konstigt att det startas initiativ för att motverka vansinnet. ”Dyrare mat nu!” lyder budskapet i en ny kampanj vars Facebook-grupp samlat 1 400 medlemmar på två veckor och som nu även lanserat en blogg. Det finns en ilska i detta som gör att man struntar i de tillrättalagda budskapen:

”Konsekvenserna av jakten på billig mat är förödande. Den driver oss mot
ett läge där vi alla är förlorare. Manifestera mot
lågpriskulturen och halvfabrikaten. Känn dig stärkt av vetskapen om att
vi är fler som värderar god, hållbart och närproducerad mat som inte ger
en bitter bismak av död och förstörelse”

Uppfriskande!

Men även den som vill ha sin mat så billig som möjligt borde detta fundera ett varv över vårt livsmedelssystem. Om förutsättningen är billig energi (olja, kol och gas), vad händer då när energin stiger i pris? När energin inte längre räcker till för att driva det nuvarande systemet?

En av de mest inspirerande och bästa dokumenärfilmer på detta tema är Rebecca Hoskins A Farm for the Future som sändes i BBC förra året. Filmen sätter fingret på det ohållbara i dagens matproduktion och drar upp konturerna av den verkligt gröna revolutionen. Se hela filmen här:

Fortsättningen:

Bloggat om Matens pris: Vad som helst, Karins miljöblogg