Gästbloggpost av Effekts praktikant Matilda Welin

Tidningen Heroes of Today har just kommit ut med ett första, färgglatt nummer. Tidningen är skapad av Sophy Elevall och Magnus Åkerlind, som vill använda den för att promota filmen Home som sprids gratis över världen.

Heroes of Today aktualiserar (vad som borde vara) en kär fråga för klimatintresserade som vill få med sig andra: Måste man välja mellan lättillgänglighet och viktig information? De redan intresserade läser gärna webbtidningar som The Ecologist och böcker som Eaarth, men tvingas uppgivet konstatera att kändisbloggar och Glamour når ut till många fler. Att vinna över den stora massan till en mer analyserande och anti-komersiell sida är inte enkelt i en värld där konsumtionsivrande ytlighet alltid hörs bäst. Heroes of Today vill inspirera läsarna till handling genom positiva exempel på dagens miljöhjältar. Snygg, luftig layout och glada färger och former inbjuder till läsning och artiklarna är bläddervänligt korta. Det är mycket folk, mycket idéer, mycket tips.

Därmed inte sagt att detta är den enda vägen att gå. En god bakgrundsanalys behövs alltid att vila inspirerande framåtanda på. Och glättiga galor á la fattigdomsbekämpning (som Världens Barn-galan eller engelska Red Nose Day) känns inte som en en kurs jag vill se klimatkampen slå in på. (Dit är den väl förresten redan på väg, se Live Earth till exempel.) En annan risk är att man kan falla över i något slags ”var och en är sin egen lyckas smed”-tänk, inspirerat av The American Dream. I Heroes of Today ligger till exempel fokus inte på hur samhällets strukturer bör förändras utan, som titeln utlovar, på vad enskilda individer kan uppnå. Å andra sidan behövs alltid specifika individer som den hugade kan identifiera sig med.

Kanske kan de båda sidorna komplettera varandra, som Wired föreslog i en artikel i våras. Ben West från UK Youth Cliamte Coalition skriver om samma sak.

Läs hela numret gratis på nätet här. Bland innehållet finns bland annat två artiklar som tidigare har publicerats i Effekt.

Matilda Welin