Det gamla talesättet säger att vägen till helvetet är kantad av goda föresatser. Tyvärr kommer jag att tänka på det när jag läser en broschyr från det trevliga nätverket Schyst resande.

Bakom detta nätverk står organisationer som Fair Trade Center, ECPAT, Svenska Kyrkan och Unionen. De vill att vi ska resa hållbart. Det är en bra broschyr de har producerat. Den berättar om hur turistindustrin, de internationella hotellkedjorna och de västerländska dollarturisterna tycks förstöra allt de rör vid.  Här får vi läsa om lönerna för Phukets servitriser och om vattenbristen som följer i lyxhotellens spår. Här skrivs om sexturism och om barnarbete på hotellbyggena.

Schyst resande vill att vi hellre ska bo på lokala hotell än på de utlandsägda skrytbyggena. Vi ska gynna de lokala handlarna och uppträda respektfullt. Vi ska snåla med vattnet i duschen, inte pruta och säga ifrån om turister tar med sig prostituerade upp på rummen.

Det finns kort sagt mängder av goda föresatser i den här skriften, som riktar sig till alla som vill åka till Vietnam, Thailand, Sydamerika och andra länder långt borta, men göra det med ”gott samvete i bagaget”. Ändå hade de 32 sidorna kunnat bytas ut mot en enda, på vilken det förslagsvis hade stått:

”Åk till Mallorca istället”

Så här är det nämligen:

Svenskens  konsumtion orsakar i genomsnitt 8-9 ton växthusgasutsläpp om året. Om vi ska ha en möjlighet att undvika katastrofal global uppvärmning – som kommer att drabba de fattiga hårdast – måste världsmedborgarens utsläpp på sikt ner till cirka ett ton per år. Vi har alltså en bra bit att vandra. Och flygandet gör vägen minst sagt svår.

Det går naturligtvis att ta sig världen runt utan att flyga. Men det tar tid, och kostar i regel mer. Det innebär ett resande som det såg ut förr i tiden. Och jag letar förgäves i ”Schyst resande”-broschyren efter tips på hur man bär sig åt. Här förutsätts det att man gör som 99 procent av resenärerna – man flyger.

Då blir konsekvenserna som följer:

Den backpacker som tar flyget till Bangkok för att ge sig ut på ekosmart och rättvisemärkt luff bland bergsfolken i norr gör av med cirka 5,7 ton koldioxidekvivalenter, bara på vägen till Thailand och tillbaka (källa: Atmosfairs utsläppskalkylator, som används av resetidningen Vagabond).
Den som flyger till Rio för att sedan bo i en favela och snåla på vattnet varje dag bränner av 7,7 ton.
En resa till Mallorca för en vecka med drinkar på stranden resulterar däremot bara i 1,4 ton växthusgaser.

Det är naturligtvis också mycket, alldeles för mycket. Men om man gör tankeexperimentet att Sveriges hundratusentals världsresenärer började semestra vid Medelhavet istället, skulle utsläppsminskningarna likväl bli avsevärda. Den globetrotter som börjar tänka spanska solkusten istället för Borneo och Amazonas, vinner kanske inga statuspoäng men skadar inte planeten lika mycket.

Nästa steg på vägen skulle inte vara mycket svårare.

Det finns ju en fördel till med Medelhavet. Det går lätt att ta sig dit med tåg.