Halva USA förnekar klimathotet

Nästan hälften av amerikanerna (46 procent) tror att klimatförändringar inte orsakas av människor utan av sådant som förändrad solaktivitet eller vulkanutbrott, visar en ny opinionsundersökning av Gallup Femtio procent anser att klimatförändringarna kan kopplas ihop med mänsklig aktivitet. Det kan jämföras med 2003 då 61 procent uppgav mänsklig aktivitet som skäl till klimatförändringarna och 33 procent hävdade andra orsaker. (I Sverige ansåg 86 procent i en undersökning gjord av Synovate i februari i år att klimatproblemet är orsakat av människan).

Den utbredda förnekelsen i USA lär ju inte göra det enklare att genomdriva en politik som ens är i närheten av vad som behövs för att kunna tackla klimathotet. Å andra sidan, den amerikanska befolkningen har en tradition av vetenskapsförakt. Enligt en opinionsundersökning från 2004 tror 67 procent att en gud har skapat människan. Endast 6 procent tror på evolution, utan hjälp av gud. Nästa hälften av befolkningen (45 procent) tycker att skolorna borde undervisa i kreationism (gud har skapat människan) i stället för evolutionsteori.

Detta genanta resultat innebär dock inte att skolorna ersatt biologiböcker med Bibeln. De allra flesta fall amerikaner fortsätter att undervisas i evoloutionsteori.

Med andra ord, folk kan ha märkliga idéer om världen utan att det påverkar politiken särskilt mycket.

Men att genom beslut uppifrån ställa om USA mot ett mer hållbart samhälle kommer inte bli enkelt, för att inte säga omöjligt. Det enda hoppfulla är det faktum att USA är på väg att tvingas in i en omställningsfas vare sig folk vill eller inte. I helgen sänder BBC en dokumentär om motorstaden Detroits kollaps. Ett första exempel på vad som händer med ett samhälle på nedgång. En fjärdedel av innerstan har naturen redan börjat återta. Så här skriver regissören Julien Temple om sin upplevelse av staden:

"The only growth industry is the gangs of armed scrappers, who plunder copper and steel from the ruins. Rabid dogs patrol the streets. All the national supermarket chains have pulled out of the inner city. People have virtually nowhere to buy fresh produce. Starbucks? Forget it."

Med dessa förutsättningar blir det vettigt att göra det som miljörörelsen tjatat om i snart ett halvsekel: Bli mer självförsörjande, odla upp gröna ytor med mat, stärk det lokala samhället och så vidare. I senaste numret av Ordfront skildras detta i ett spännande reportage av Björn Forsberg. Väl värt att läsa.

När lokal omställning blir en överlevnadsfråga spelar det ingen roll om folk tror att människan eller vulkaner orsakar klimatförändringarna.

Bloggat: Jonas Fogelqvist

Media: Övning inför havsnivåhöjning (SVD, DN)

Kommentarer

Skrivet av Mia den 19 mar 2010 - 18:37.

Har kollat trailern för filmen på Youtube. Gör det! Helt otroligt vilka bilder. Man kan bara hoppas att SVT köper in den.

Skrivet av Dennis Nilsson den 12 apr 2010 - 09:58.

Vi människor är ytterst högmodiga när vi tror oss kunna stoppa klimatförändringarna. Förändringar i naturen har alltid skett och kommer alltid att ske.

Vi har att anpassa oss till dem, eller kasta in handuken.

En sådan sak som att havsytans nivå var ca 100 meter under nuvarande, för ca 75000 år sedan, tycks ha gått klimattalibanerna förbi. För 6000 år sedan var Saharaöknen ett tropiskt paradis. Den klimatförändring som gjorde Sahara till en öken tvingade oss att anpassa oss, eller att dö ut.

De överlevande organiserade de första större samhällena,
d.v.s bl.a civilsationen kring Nilen, och byggde bl.a pyramiderna. En annan klimatförändring, 2 000 år senare, som varade i 200 år, världen över, orsakade att vattentillflödet minskade till under 20%. Människor dog som flugor, i mängder, för maten räckte inte till alla. Här i norra Europa, Skandinavien har vi legenderna om mindre istider vid denna tidpunkt, s.k Fimbulvintern.

Efter det lärde man sig att bygga reservoarer, för att på så sätt bli mindre beroende av naturens nycker.

Skall vi lära något av vår historia så är det att det är vår anpassningsförmåga och uppfinningsrikedom att alltid finna lösningar för att överleva, när vi väl befinner oss på stupets kant.

Därför borde vi nu ägna vår tid att planera för hur vi 8 miljarder människor skall kunna överleva, än att försöka att stoppa något som inte går att stoppa.

Planerar vi för det i tid, så kan vi lätt klara det.

Lär mer här;

Why Ancient Egypt Fell:
http://www.youtube.com/watch?v=6aVL3Nyt8eI

ATlas of Human History
https://genographic.nationalgeographic.com/genographic/lan/en/globe.html

Skrivet av Sebbe den 15 apr 2010 - 09:28.

Suck. Ingenting av det där är ju nytt. Men vi står inför klimatförändringar som är globala, mycket snabbare och av en helt annan magnitud. Där vi fortsätta trycka på gasen. Dessutom är vi många fler som drabbas, och ekosystemen redan hårt stressade. Därav oron.

Skrivet av Sebbe den 15 apr 2010 - 09:28.

http://thepiratebay.org/torrent/5455276/BBC_-_Requiem_for_Detroit_-_(13th_March_2010)_[PDTV_(XviD)]

Mest kommenterade just nu

Bloggportalen

Senaste kommentarerna

  • Björn: Tyskland har beslutat sig för at avveckla kärnkraften...
  • ken: Varför just kol, olja och fossilgas? Varför inte även...
  • Madeleine Camenius: Nu har vi inte några robotar, men vi jobbar 07.45 till...
  • Farfar: Givetvis är analysen korrekt, vad gäller koppling...
  • Lasse: Nej det stämmer inte. I sin avhandling behandlar...