Varför behövs det en klimatfilmfestival?

– Det handlar väldigt mycket om att hitta ett sammanhang i klimatfrågan, där vi matas med väldigt mycket information och alarmerande artiklar. Klimatfilmfestivalen vill förenkla vägen in till människors tankar, känslor och hjärtan. Film är ett väldigt bra medium för att beröra.

Vad bör man absolut inte missa?

– Det är extremt mycket bra filmer. Jag har inte sett alla själv, men jag har så klart mina personliga favoriter. Årets tema är vatten, och vi har en intressant invigningsfilm i La Soif Du Monde (A Thirsty World). Och även Watermark är spännande.

– Men egentligen tror jag det handlar om att läsa på om vilken fråga som intresserar en mest, och sedan plocka godbitarna ur programmet. Vi har ett intressant regissörsbesök av filmarna bakom Are You Listening? från Bangladesh, som kan ge inblick i vad som sker bakom kameran. Vi har även Revolution som inleder på fredagsmorgonen och som handlar om Stora Barriärrevet.

Vad ser du själv mest fram emot?

– Jag ser väldigt mycket fram emot regissörsbesöket jag precis nämnde. Men sedan ser jag fram emot diskussionerna som ska hållas efter varje film. Jag är extremt taggad att höra vilka frågor som väcks hos publiken och även vilka idéer för förändring som kommer upp. Många filmer handlar ju om aktivism – vi vill ju inspirera folk till att göra skillnad.

Klimatfilmfestivalen To Future With Love äger rum fredag-söndag 2-4 oktober på Klarabiografen i Kulturhuset i Stockholm. Festivalen är en del av Klimathuset där bland annat Johan Rockström talar och Frida Hyvönen uppträder. Effekt är en av medarrangörerna till To Future With Love. Under hela helgen kommer det finnas möjlighet att teckna tidningsprenumerationer till specialpris utanför Klarabiografens entré.