I absolut sista minuten ger vi dig några julmatsrecept komponerade av klimatmatens chefskock, Maja Söderberg. I senaste numret av Effekt hittar du fler julrecept av Maja.

Julgröt på gammalt vis
3 dl korngryn
5 dl vatten
1 tsk salt
2 kanelstänger
1½ l mjölk
Koka upp korngryn, salt och vatten. Tillsätt mjölken samt kanelstängerna och låt koka upp. Låt svälla på svag värme i 3-4 timmar.

”Ris” á la Malta
Blanda vispad grädde i den avsvalnade gröten och du har en ljuvlig ”Ris” á la Malta.

Pappas skånska brunkål
2 kg vitkål
1 tsk salt, per liter vatten
2-3 msk mörk sirap
3 msk soja
20 kryddpepparkorn
4-5 dl skinkspad eller buljong

Strimla vitkålen och förväll den cirka en minut i saltat vatten. Lägg upp den förvällda kålen på en långpanna. Ringla över mörk sirap och soja, blanda i kryddpepparkorn och slå över grönsaksbuljong/skinkspad.
Ugnsstek cirka 1 timme i 200 grader. Rör om då och då.

God jul och lycka till, önskar Effektredaktionen. Och kom ihåg att inte laga mer mat än vad som behövs!