Greta Thunbergs ”Skolstrejk för klimatet” är nu inne på sin åttonde dag. Manifestationen har uppmärksammats stort både nationellt och internationellt, och målet är att få politikerna att ta ansvar och göra klimatfrågan till den viktigaste frågan i valet.

Många människor, både gamla och unga, har valt att delta i klimatstrejken som hittills har hållits ett tiotal meter från riksdagens huvudingång. På grund av det stora intresset blev det dock en del synpunkter från ordningsmakten varför man i dag beslutade att byta plats till Mynttorget, som ligger i nära anslutning till riksdagshuset.

 

När Effekt tidigare i år intervjuade Gretas mamma, Malena Ernman, fick hon frågan om vad hon var mest stolt över.

– Min dotter. Om det är någonting jag är stolt över så är det att jag försöker lyssna på henne.

Din mamma sa i den intervjun att det var du som skapade hashtaggen #jagstannarpåmarken (som i dag används flitigt bland annat på Twitter när flygets klimatpåverkan diskuteras, red. anm.). Hur kom du på den?

 

– Jag minns inte riktigt. Men det var jag som fick min mamma att sluta flyga och så har jag för mig att vi kom på den tillsammans, säger Greta Thunberg till Effekt.

När bestämde du dig själv för att sluta flyga?

– Det var 2015.

 

______

Läs också: