Greta Thunbergs ”Skolstrejk för klimatet” utanför riksdagshuset i Stockholm är nu inne på tredje och sista veckan. Målet med manifestationen är att få politikerna i Sverige att ta ansvar och göra klimatfrågan till den viktigaste frågan i valet som hålls nu på söndag.

Men klimatstrejken har blivit betydligt större än så vid det här laget. Gretas protest har nämligen fått enormt mycket uppmärksamhet också i internationell media. Bara de senaste dagarna har det exempelvis varit allt ifrån inslag i tysk och holländsk TV till artiklar i italienska och norska tidningar. När sedan brittiska The Guardian publicerade en längre artikel i helgen blev spridningen närmast global.

Vad har du fått för reaktioner på den artikeln?

– Nu har även de engelska hatarna börjat komma med kommentarer.

Du säger det med ett leende. Men mesta är det väl ändå positiva kommentarer du får? 

– Ja, kanske, det är svårt att säga. Det är väldigt bra att en nyhet om klimatfrågan kan spridas så här mycket. Men det innebär också att det blir väldigt många hatkommentarer som man får se, säger Greta Thunberg till Effekt.

 

Söker man på Twitter vilka som valt att dela The Guardian-artikeln är det dock nästan enbart positiva ord om Gretas klimatstrejk. Nedan är sex exempel:

 

______

Läs också: