Aktivister från Greenpeace befann sig under måndagen utanför näringsdepartementet i Stockholm. Budskapet, riktat till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), handlade om att mer skog i Sverige behöver undantas från skogsbruk.

Miljöorganisationen hänvisar till en skrivelse om värdefulla skogar (pdf) som Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen har tagit fram på uppdrag av regeringen. I skrivelsen, som publicerades i början av året, förklarar myndigheterna:

I området nedanför gränsen för fjällnära skog fanns vid utgången av 2015 cirka 530 000 hektar kända värdekärnor på produktiv skogsmark utanför formellt skydd.

Greenpeace menar att denna skog, som motsvarar drygt två procent av den produktiva skogen i landet, måste ges ett formellt och långsiktigt skydd. Miljöorganisationen anser också att skogsbolag måste avstå från att avverka i dessa områden fram till dess att ett skydd har kommit på plats.

– Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht måste lägga om den svenska skogspolitiken, kommenterar Lina Burnelius, ansvarig för skogsfrågor på Greenpeace i Sverige, i ett pressmeddelande.

 

_______________

Vill du prenumerera på klimatmagasinet Effekt i ett år?
Swisha till 123 006 43 60
250 kr + namn och adress, så får du 4 nummer av papperstidningen
200 kr + mejladress, så får du 4 nummer av tidningen som pdf
Start med nummer 2/2017, som har tema: vatten

_______________