Det amerikanska företaget Netflix erbjuder tusentals filmer och tv-serier som människor kan titta på direkt via i princip vilken internetansluten enhet som helst. I dag har Netflix cirka 86 miljoner medlemmar runt om i världen och i takt med att intresset för streamingtjänsten växer används allt mer energi för att kunna driva denna trafik.

Exempelvis i Nordamerika kan Netflix stå för så mycket som en tredjedel av all internettrafik vid vissa tillfällen, det skriver Greenpeace i en ny rapport.

Problemet enligt miljöorganisationen är dock att företaget inte verkar ha några konkreta planer på att ställa om till förnybar energi. I dag beräknas att endast 17 procent av företagets energianvändning kommer från förnybara källor.

Rolf Lindahl, ansvarig för klimat- och energifrågor på Greenpeace i Sverige, säger till Computer Sweden:

– Strömmad video på internet är ett växande klimatproblem. Netflix står för en mycket stor del av trafiken på internet, och de har ett stort inflytande över vilka energikällor som driver nätet. Netflix måste ta sitt ansvar och se till att de växer med hjälp av förnybar energi i stället för fossila bränslen.

Greenpeace har i samband med rapporten dragit igång en internationell namninsamling för att öka trycket på företaget.

____

Rapporten Clicking clean: Who is winning the race to build a green Internet? kan laddas ned här.