Grattis till Susanne Samuelsson som har vunnit Effekts novelltävling!

Det kom in nästan 100 bidrag och efter mycket läsning enades juryn om att novellen ”Den första kvinnan” skulle vinna.

Motiveringen lyder: ”En skickligt uppbyggd novell, som befinner sig i en egen och på samma gång realistisk värld. Huvudkaraktären drar – genom författarens modiga val av tema – den yttersta konsekvensen av ett samhälle hon finner omöjligt att leva i, vilket skapar en skärpa i texten som är intressant i förhållande till ämnet.”

 

Grattis till vinsten, Susanne! Vem är du?

– Tack! Jag är en 33-årig värmlänning som bor i Norrköping. Jag är utbildad informatör men fokuserar just nu på mitt skrivande. 

Så ”Den första kvinnan” är inte det första du skriver?

– Nej. Jag har publicerats i två Eskapixantologier och fanzinet Det grymma svärdet, bland annat. Jag vann en novelltävling 2011 med skräcknovellen ”Tåg”. Den har översatts och publicerats i bland annat Kroatien och Rumänien. 

Vad för slags noveller har det varit?

– De noveller som har publicerats, och den vinnande, har oftast varit skräcknoveller. Därför är det roligt att få vinna Effekttävlingen, och veta att jag inte behöver låsa mig till skräck.

Men ”Den första kvinnan” är inget lyckopiller den heller …

– Nej, det är ju ett tungt ämne. Ingen glad novell. 

Många tävlingsbidrag innehöll zombier och skräckelement. Finns det någon beröringspunkt mellan att skriva skräck och att skriva om ekologiska kriser?

– Ja, jag skriver vanligtvis om zombier och att hela världen går åt helvete. Liksom vid en ekologisk kris blir det nya saker att förhålla sig till. Det är ju tematiskt intressant att skriva om. 

Var fann du inspiration till vinnarnovellen?

– Den bara kom. Jag är ju i den åldern när det börjar bli aktuellt att skaffa barn. Så jag utgick från mig själv och hur klimatfrågan påverkar mig. Oftast tänker vi i väst inte på hur den påverkar oss, tror jag. För oss i väst är den en dystopisk framtidsvision, men många kvinnor i världen lever redan i den här situationen. Och de får inte göra abort, de får inte säga nej, de får inte använda p-piller. Den här dystopiska världen finns redan. Men inte hos oss. Det är viktigt att tänka på.

Vad står på tur att skriva?

– Jag skriver på en skräckroman för tonåringar. Den handlar om hämnd och solidaritet.

Lycka till. Och tack för din novell.

 

Läs Susanne Samuelssons vinnarnovell i Effekt nr 4/2012.