På onsdag är det tävling i Grythyttan. Då avgörs vilket av 14 bidrag som anses ha bäst chanser på att bli framtidens nya miljövänliga livsmedel.

Det är Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet, som har finansierat projekten som haft som mål att få fram klimatsmarta proteiner som alternativ till konventionell köttproduktion. En jury ska nu bedöma matens konsistens, utseende och enkelhet vid tillagning.

Bland tävlingsbidragen märks allt från färs baserad på syrsor och mjölmask, till ädelosttofu baserad på svenska åkerbönor och svensk soja.

Även Magnus Westling, som intervjuades i Effekt nr 2/2016, deltar med sin gråärtsbiff. I våras förklarade han för Effekt varför han tror på en renässans för just gråärtor:

– Det som är spännande med gråärtor är att de kombinerar kulturarv med vad som är gastronomiskt och ekologiskt intressant. Gastronomiskt sett har gråärtor en mångfald av färger, former, smaker och konsistenser. Ekologiskt sett är baljväxter generellt ett klimatsmart protein som har förmåga att fixera luftens kväve och utgör därför en grund för en hållbar livsmedelsförsörjning.

___

Läs mer om Magnus Westlings projekt i NA.