Glöm apokalypsen – möt det långsamma sönderfallet

Vi går mot ljusare tider. Från och med i morgon kommer vi nämligen slippa alla mediala fnissanden om att jorden snart går under "enligt Maya-kalendern".

Hösten har varit full av detta rätt nervösa sätt att hantera de andra och mer reella hoten mot vår tillvaro. Medierna har tävlat med varandra om vem som kan få till det mest bombastiska tilltalet i sin rapportering om den stundande apokalypsen. Gärna resa till en bergsby som någon new age-flummare pekat ut som en säker plats. Och därifrån göra reportage om den mediala uppståndelse som man själv är med och skapar. Och så flabbar man lite åt det tokiga i det, för tokigt är det ju. Och sorgligt – seriösa medier reducerade till spektakeljournalistik.

Men mitt i allt detta kommer det också fram en del intressanta saker. Som i DN Söndags artikel i helgen där mayaexperten Johan Normark berättar om filosofen Levi Bryants analys av fascinationen för apokalypsen.

– Bryant menar att folk undviker de verkliga problemen med ekologi och klimatfrågor och istället håller sig till någon yttre typ av katastrof ... Vi är så fast i vårt sätt att leva att vi inte själva vill ta tag i de egentliga problemen. Skulle vi göra oss av med allt det vi har omkring oss, allt det vi har byggt upp?

Vilket är en bra beskrivning av problemet med hela "jorden går under"-snacket. Vi tar den urbana och industrialiserade tillvaro som vi nu lever i som så självklar att det enda alternativet som vi kan föreställa oss är den plötsliga förstörelsen av allt.

På sin läsvärda blogg En blues för civilisationen skriver Maria Korpskog under rubriken "Apokalypsen är inställd"

Tror ni att grekerna också går runt och tänker på apokalypsen? Eller har de bara fullt upp med att ta sig igenom en pågående kollaps?

Mardrömmen är inte en komet. Mardrömmen är ett långsamt sönderfall där du bit för bit blir fråntagen saker som du hittills tagit för självklara: Kulturinstitutionerna. Pensionen. Föräldrapengen. Sjukvården. Maten. Som Maslows behovspyramid, fast baklänges.

Långsamt sönderfall. Det är ett bra begrepp för att beskriva vad som pågår.

I morgon kan vi förhoppningsvis lägga undergångsromantiken åt sidan, fokusera på följderna av den industriella civilisationens långsamma kollaps och fundera över hur vi kan göra det bästa av situationen.

Här är lite inspiration i form av kolumn i The Guardian där Suzanne More visar på en högst realistisk syn på den här med evig expanision. Hon konstaterar att för Storbritannien är tillväxteran slut. Den kommer inte tillbaka. Hur mycket prestige politikerna än investerar i att gång på gång utlova detta.

Which politician will stand up and tell the truth? This may be as good as it gets. For some, it certainly is. If you are middle-aged, in work and own property, it isn't bad. If you are young, unemployed, want a place of your own, and have young kids, you will know what austerity means. The veil between these worlds should by now be in tatters; instead it is wrapped as tight as a blindfold. Posh restaurants are full, house prices are huge, CEOs are still on massive salaries. It is possible to move in such circles and see deprivation only through a car windscreen.

And this screen always reflects this idea that growth will return. This is the wreckage that our political class clings to, as if it were the only answer to our woes. We could instead have a conversation about what happens if it doesn't, as is increasingly likely, actually materialise.

För övrigt rapporterar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap: "Ingen höjd beredskap för jordens undergång". Bara så ni vet.

 

Bonusmaterial:

I suveräna podcasten The Extraenvironmentalist intervjuades för ett år sedan John Michael Greer utifrån hans bok Apocayple Not. Intervjun ger en bakgrund till den i allra högsta grad religiösa apokalypsmyten. I en annan podcast från The Extraenvironmentalist berättar antropologen Patricia McAnany intressanta saker om 2012-mytens ursprung. Missa inte det.

Foto: Peter Lippmann

 

Kommentarer

Skrivet av Samuel Jarrick den 21 dec 2012 - 11:04.

Intressant! Allt beror ju på perspektivet. Jämfört med underhållnings-undergångar som i filmerna Day after tomorow eller 2012 är förstås den verkliga "undergång" som vi människor satt igång rätt strävsam och långtråkig. Men ur ett geologiskt perspektiv ser den ju ut att hända på ett ögonblick. Den tid som finns kvar för att undvika oåterkalleliga klimatskred, är väl kanske fem år, åtminstone när det gäller Grönlandsisen enligt Rockström m.fl. Artutrotningen sker ju blixtsnabbt och lär accellerera i takt med regnskogsskövling och utökade monokulturer, utfiskning, korallblekning osv. Och för dem som dödats eller blivit hemlösa av Katrina, Sandy, Bopha, torkorna på Afrikas hörn, översvämningarna i Pakistan osv känns nog katastrofen rätt hastig redan nu.

Skrivet av Sara den 3 jan 2013 - 00:31.

"Jorden befinner sig i en kritisk process 2012-2015"

Både sierskor i TV4
http://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon?video_id=2254654

och Röda korset spår oroligheter...

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/roda-korset-varnar-for-uppror-i-europa_7791640.svd?fb_action_ids=10151320848783476&fb_action_types=og.recommends&fb_source=other_multiline&action_object_map=%7B%2210151320848783476%22%3A239466929520149%7D&action_type_map=%7B%2210151320848783476%22%3A%22og.recommends%22%7D&action_ref_map=[]

och sierskorna i TV4 spår även en bättre framtid där vi bryr oss mer om varandra och om planeten.

Skrivet av Urban Persson den 21 dec 2012 - 15:16.

Takten i sönderfallet kan som ett resultat av naturresursernas kostnadsökning förväntas öka långsamt i början och exponentiellt. Alltså med ett snabbt slut. Efter en stagnation av välståndet kanske det minskar med 1 procent per år i 10 år, med 2 procent per år i 9 år, med 3 procent per år i 8 år, med 4 procent per år i 7 år, med 5 procent per år i 6 år, med 6 procent per år i 5 år. Efter 45 år så är det då bara 24 procent kvar, vid vilket kanske hela strukturen i ett visst land kollapsar.

Åren efter, för de som överlever den första vintern efter kollapsen, inträder kanske en viss stabilisering. Maktapparaten med sin omställning till något hållbart är helt borta. Kvarvarande naturresurser i jordskorpan blir då låsta av en allt för låg produktivitet, sedan fallet började år 2000.

Resterna får stor betydelse och de kommer nog på liknande sätt att förbrukas exponentiellt. Ännu fler faller kanske bort. En viktigt rest för växternas tillväxt blir en förhöjd koldioxidhalt i atmosfären, tills den försvinner i djuphavet. De korrupta makthavarna med sin frälsning av världen har förstås en annan syn på saken och många dumskallar går på det.

Skrivet av Gäst den 29 dec 2012 - 17:49.

Vad vi gör idag kommer att påverka världen i tusentals år. Om vi inte överger BAU idag kommer vi inte undvika att klimatförändringen skenar och biosystemet kollapsar och därmed de flesta av jordens nuvarande arter kommer att försvinna och de flesta av dåvarande människorna kommer att dö. Varför ? För att ha 30 % billigare energi idag. Är det normalt ? Nej vi lever i en vansinnig värld där världen ledare vet att de gör fel men de gör det ändå dvs de är totalt vansinniga.

en normal tänkande

Bloggportalen

Senaste kommentarerna