Bloggen har få bilder på den första pallkragen. Det finns en enkel förklaring. Bortsett från lite ogräs är kragen lika svart ut som när jag planterade mina bönor där. (Sånär som på en rad bönor som jag återkommer till senare.) Tre rader bönor har resulterat i – ingenting. Eller kanske en planta, som förmodligen är ett ogräs men som jag låtsas att det är en planta.

Varför det råder brist på liv i pallkragen vet jag inte. Kanske sådde jag för tidigt. Kanske skulle jag struntat i att det på fröpåsarna stod att bönorna inte skulle försås. Men mest av allt tror jag att det är för blött i jorden. När jag känt på jorden för att se om den får tillräckligt med vatten har jag inte stuckit ner fingrarna i jorden utan rört runt lite på ytan. Och sedan vattnat rikligt. Ett misstag. När jag häromdagen skulle ersätta en död squashplanta med en försådd och härdad planta märkte jag att jorden var genomdränkt en–två centimeter ned under ytan.

Dessutom verkar flugor och myggor trivas i jorden. Är inte det också ett tecken på för fuktig jord?

Den stora frågan nu är – hur ”torkar jag ut” jorden, utan att plantorna som lever och frodas tar skada? Har någon läsare tips?