Jag minns fortfarande hur förundrad jag var när Effektredaktionen besökte London i somras. Ett av våra stopp var ett möte om matfrågor. En fredagskväll i juni – jag såg för min inre syn några få entusiaster runt ett bord. Men kom i stället rakt in i en enorm kyrka sprängfylld med alla sorters människor, som diskuterade matfrågor och klimat i flera timmar. Jag kommer ihåg hur tanken att detta nog knappast skulle kunna hända i Sverige drog genom mitt huvud.
Men jag hade fel.
För när Effekt i fredags kväll tillsammans med British Council och Ecoprofile ordnade ett seminarium om urban odling på Ekoteket i Stockholm blev det proppfullt. Över 120 personer lyssnade på Rosie Boycott och Seb Mayfield, som kommit från London för att berätta om hur de arbetar för att ställa om matsystemet där och hjälpa folk att komma igång med sitt eget odlande.

Rosie Boycott, som är ordförande för London Food Board, och tillsatt av stadens borgmästare Boris Johnson, argumenterade för att makten över maten måste tillbaka i människors egna händer. Klimatförändringar, vattenbrist i många länder, en matindustri som tjänar några få ägares intressen men också rena hälsoskäl gör det nödvändigt, menade hon.

Seb Mayfield var full av exempel på hur man kan starta en odling i princip var som helst. I London kan man lätt få vänta i över 20 år på en odlingslott. Men med hans projekt Food Up Front har människor fått hjälp att fylla sina balkonglådor, garageuppfarter och balkonger med matodlingar.
Det handlar inte bara om att få ett par hemodlade potatisar till sin middag, utan lika mycket om att lära känna sina grannar eller att inse vilka mängder med arbete det faktiskt ligger bakom en påse morötter.

För den som har vägarna förbi Kulturhuset och Ekoteket finns en spännande utställning att titta på, där Sergels torg kan förvandlas till en grönskande matodling – eller en stenöken där varje utrymme är fyllt med reklam. Det är du som bestämmer.