Fredagens Global Strike For Future blev rekordstor. Organisationen 350.org menar att över 1,4 miljoner människor var ute på gatorna, men det är en siffra som med stor säkerhet kommer behöva uppdateras i takt med att fler städer rapporterar in hur stort deltagandet varit.

Greta Thunberg, som ensam drog igång sin ”skolstrejk för klimatet” i slutet av augusti förra året, skriver i dag på Twitter:

Stödet från forskarsamhället har också varit stort. Bara här i Sverige valde 270 klimatforskare att under fredagen ge sitt stöd via en debattartikel i Dagens Nyheter, där de bland annat skriver:

Ungdomarnas mobilisering av Fridays for Future och Climate Strike visar en generation som tar ställning i en av mänsklighetens största frågor. De förtjänar respekt. Vi som skriver under denna artikel stödjer deras krav och understryker att det för varje dag som går blir allt svårare att hantera denna för mänskligheten och övrigt liv på planeten avgörande fråga.

Professor Johan Rockström, som är chef för Potsdam institute for climate impact research och som även är en av undertecknarna till artikeln, skrev lite senare under fredagen på Twitter att världen just nu mycket väl kan uppleva en ”tipping point”. Oftast i klimatsammanhang handlar ju tipping points om plötsliga förändringar, det vill säga att risken för abrupta händelser i klimatsystemet ökar vid en fortsatt uppvärmning. Men nu är det alltså en annan sorts tipping point som avses. Där det handlar om att fler och fler framför allt unga människor runt om i världen kräver en politik som är i linje med Parisavtalet.

Klimatstrejk i Stockholm. Foto Anders Hellberg