– Jag finner mest hopp bland unga människor. Inte befintliga företag. Inte befintliga politiska strukturer. Men fria entreprenörer, som tänker ut lösningar som inte finns inom ramen för hur det stora samhället tänker.

Så lyder en av de mer hoppfulla passagerna i Medan klockar tickar, som har premiär på Stenkrossen i Lund i dag.

Fyra dramatiker, bland annat Jesper Weithz och Dougald Hine, har intervjuat fyra etablerade klimatforskare, och resultatet har satts samman till en pjäs där fyra skådespelare genomför en iscensatt läsning på knappt en timme. Därefter följer en halvtimmes diskussion med publiken om de ämnen som tas upp i pjäsen och som spänner över allt från oron över kollapsande samhällen till vilken roll en forskare egentligen kan spela i allt det här.

Medan klockan tickar är sprungen ur ett samarbete mellan Riksteatern, Dramaten, Östgötateatern, Stockholm Enviroment Institute och Stockholms Universitet, där även Vinnova gått in med stöd.

Johan Kuylenstierna, chef på Stockholm Environment Institute, kommenterade nyligen, i ett pressmeddelande med anledning av föreställningen, att det är viktigt att kulturen och forskningen kan hitta nya sätt att samarbeta:

– För att hantera växande miljö- och utvecklingsutmaningar krävs inte bara nya tekniklösningar utan även djupare värderingsförändringar. När vi diskuterar samhällsomställning som en del av ökad hållbarhet så krävs mer än bara forskning och fakta.

Medan klockan tickar spelas mellan 24 januari och 14 februari, i Lund, Umeå, Uppsala och Linköping.

Turnéplanen till föreställningen finns här.

 

_______________

Vill du prenumerera på klimatmagasinet Effekt i ett år?
Swisha till 123 006 43 60
250 kr + namn och adress, så får du 4 nummer av papperstidningen 
200 kr + mejladress, så får du 4 nummer av tidningen som pdf 
Start med nummer 1/2017

_______________