I förra veckan stod det klart att ståljätten SSAB samt Linköpings stift går med i Fossilfritt Sverige.

Fossilfritt Sverige är en plattform för dialog och samverkan mellan företag, kommuner och organisationer som vill göra Sverige fritt från fossila bränslen. Svante Axelsson, som tidigare var generalsekreterare för Naturskyddsföreningen, är sedan i september förra året nationell samordnare för initiativet som regeringen drog igång strax innan klimattoppmötet i Paris 2015.

Den nya medlemmen SSAB, som är Sveriges enskilt största utsläppare av koldioxid, skriver i ett pressmeddelande att företaget hoppas kunna bidra till arbetet genom det projekt som lanserades förra året:

Våren 2016 lanserade SSAB, LKAB och Vattenfall ett initiativ för att lösa koldioxidfrågan i svensk stålindustri. Genom att gå från dagens process med masugnar, med kol och koks, till att i stället använda vätgas är målet med initiativet att få en process som inte släpper ut koldioxid – utan vatten.

Det här projektet är uppdelat i tre faser. I år ska en förstudie tas fram. Sedan följer forskning och försök i en pilotanläggning fram till 2024 och därefter är det tänkt att företagen ska genomföra försök i en fullskalig demonstrationsanläggning fram till 2035.

– Om stålindustrin kan bli fossilfri kan alla industrier bli det. Att SSAB nu går in och stödjer en snabb samhällsomställning är en kraftfull markering som visar att man ser möjligheterna i stället för problemen, kommenterar Svante Axelsson i pressmeddelandet.

Även Linköpings stift gick i förra veckan med i Fossilfritt Sverige, och blir därmed första stift i landet att ansluta sig. Svante Axelsson kommenterar det så här:

– Det fossilfria projektet involverar alla delar av samhället. Svenska kyrkan har en viktig roll som opinionsbildare men också som mark- och fastighetsägare. Det är väldigt glädjande att Linköpings stift nu går med och vi hoppas att fler stift följer efter.

**********
Missa inte:
I morgon publicerar Effekt en längre intervju med Svante Axelsson.

 

_______________

Vill du prenumerera på klimatmagasinet Effekt i ett år?
Swisha till 123 006 43 60
250 kr + namn och adress, så får du 4 nummer av papperstidningen
200 kr + mejladress, så får du 4 nummer av tidningen som pdf
Start med nummer 1/2017, som har tema: flyg

_______________