– Vi är två-tre dagar från svält i Sverige, det finns ingen beredskap för när maten tar slut, säger Niklas Wennberg och släpper ner några blad pak choi i en av fisktankarna.

De nyfikna malarna är snabbt uppe vid ytan för att se vad som erbjuds.

– Detta är våra nya vattenlevande grisar, säger Wennberg.

De två fiskarterna som nu växer till sig i föreningen Stadsjords landsbygdsambassad i Slakthusets gamla lokaler i Göteborg heter clarias och tilapia. De odlas i Afrika och Nordamerika, men också i Asien där Niklas Wennberg under några år arbetade för Sida med att ta fram motsvarigheten till dagens nordiska miljömärkning för fisk och skaldjur.

– Vi kan inte fortsätta fiska ut haven för att föda fisken vi odlar. En stor del av dagens fiskodling är inte hållbar i längden, vi måste förflytta oss neråt i näringskedjan från toppredatorer till växt- och allätare. Det är smartare ur ett energiperspektiv, säger Stadsjords grundare Niklas Wennberg.

Han lever för hållbar matproduktion och sår frön till förändring så väl lokalt som globalt. Varje morgon arbetar han med Refarm Europe för EU-parlamentets gröna grupp. Rapporten ska vara en guide om vad stadsjordbruk är, vad som finns i Europa just nu och hur det kan utvecklas.

– EU-parlamentet har en tanke om att omfördela jordbruksstöd till stadsjordbruk från delar som inte är så bra, till exempel tobaksodling i Grekland och nio andra europeiska länder, berättar Wennberg.

I de 2 000 kvadratmeter stora lokalerna som Stadsjord har till sitt förfogande finns föreläsningsrum, fiskodling och växthusavdelningar för grönsaker och svamp. På taket surrar bin och i ett litet förråd odlas mjölmaskar som ska bli fiskmat.

– De är väldigt proteinrika. Jag har provat själv och larver är faktiskt helt ok, godare än många kanske föreställer sig.

Tanken bakom landsbygdsambassaden är dels att vara ett kunskapscentrum, men kanske framförallt en experimentverkstad för hydroponisk och aquaponisk odling. Livsmedelsrester från staden blir mat till fisken som i sin tur göder grönsaksodlingar och människor. Allting ska fungera i ett kretslopp och inget får gå till spillo.

– Någon pitchar en idé och så förverkligas den här. Vi testar olika typer av odlingsmodeller för att stadsodling ska fungera året om. Tanken är att hela slakthusområdet ska blomstra till ett kvartersekologiskt centrum, säger Niklas Wennberg och tillägger:

– Den intressanta delen börjar nu, när de flesta andra stänger ner sina trädgårdar.

Text och foto: Kajsa Sjölander

Läs Effekts tidigare reportage om Stadsjord, publicerat i nr 2, 2013.