I går meddelade regeringen att ett förslag om en klimatskatt på flygresor ska skickas till Lagrådet före sommaren, något som Effekt och många andra medier rapporterade om.

Hur regeringens förslag kommer se ut i detalj är ännu inte klart. Men på en pressträff under gårdagen sa biträdande finansminister Per Bolund (MP) att regeringen kommer utgå från den utredning (pdf) som presenterades strax innan jul. Här föreslås att en flygresa från Sverige som håller sig inom Europas gränser ska beskattas med 80 kronor. För den som flyger utanför Europa blir det dyrare, antingen 280 eller 430 kronor, beroende på om avståndet är under eller över 600 mil. Enligt utredningen blir nettoeffekten av en sådan flygskatt en årlig utsläppsminskning med mellan 70 000 och 180 000 ton räknat i koldioxidekvivalenter.

Efter regeringens pressträff publicerade Dagens Nyheter detta på sin förstasida:

 

Här måste man klicka sig in på artikeln för att förstå att DN fått fram 3 000-kronorssiffran genom att räkna på en familj som består av två vuxna och tre barn som ska flyga iväg till Thailand och som dessutom måste flyga två gånger inom Sverige för att komma dit.

 

En snabb titt på SCB:s statistik visar att det är vanligast i Sverige med ett eller två barn i en familj – men DN vill ändå utgå från en familj med tre barn när man skriver om regeringens förslag.

 

DN skriver sedan lite längre ned i artikeln vilka priser man utgått från för att få fram detta pris.

 

De fem personerna i familjen flyger alltså först inom Sverige (5×85 kronor), sedan till Thailand (5×456 kronor) och sedan inom Sverige än en gång (5×85 kronor). Kostnad 3 130 kronor.

Siffrorna stämmer dock inte överens med utredningens förslag, och när Effekt på Twitter frågar var de här uppgifter kommer ifrån uppdateras artikeln med en länk.

 

När Effekt då påpekar att det finns tre fel i stycket (170-kronorssiffran, avstånden för de tre nivåerna och momssatsen för utrikes flyg) så uppdateras artikeln för andra gången.

 

Nu blir det nästan rätt. Fortfarande är de två sista momssiffrorna felaktiga, vilket Effekt påpekar. DN uppdaterar då artikeln en tredje gång.

 

Nu stämmer texten. Men DN kommer på att det inte längre kan stå ”över 3 000” kronor i ingressen, och vips försvinner tusen kronor.

 

Därefter räknar DN på nytt och kommer fram till att om momsen på Thailandsflyget försvinner så blir kostnaden faktiskt exakt 3 000 kronor. DN ändrar ingressen igen.

 

DN väljer sedan av okänd anledning att räkna på ett nytt sätt. Familjen ska inte längre flyga två gånger inom Sverige. De två vuxna och tre barnen som ska till Thailand behöver nu därför betala 5×430 = 2 150 kronor. Därmed blir semesterresan ”drygt 2000” kronor dyrare vilket framgår av ytterligare en ny version av ingressen.

 

DN uppdaterar nu också förstasidan.

 

Vid den här tidpunkten har det dock gått några timmar sedan artikeln publicerades och 3 000-kronorssiffran har sedan dess spridits flitigt i sociala medier. Exempelvis skriver MUF:s ordförande så här på Twitter:

 

Någon rättelse väljer dock inte DN att gå ut med. Den som läser artikeln i dag kan se att texten har uppdaterats, men det står inte vad som var felaktigt tidigare. Och artikeln avslutas i vanlig ordning med:

 

 

_______________

Vill du prenumerera på klimatmagasinet Effekt i ett år?
Swisha till 123 006 43 60
250 kr + namn och adress, så får du 4 nummer av papperstidningen
200 kr + mejladress, så får du 4 nummer av tidningen som pdf
Start med nummer 1/2017, som har tema: flyg

_______________