Regnet piskar en i ansiktet på Köpenhamns gator, men stadens tivoli är av någon outgrundlig anledning ändå fyllt av karusellsugna besökare som tjoar ut i mörkret. Från skyltfönstren lockar reapriser på resor till varma platser med mycket sol. Och när tårna domnar bort i väntan på bussen är det inte utan att man längtar bort en stund.

Samtidigt på Klimaforum09: Caesar D’Mello från organisationen Ecumenical Coalition on Tourism läser upp ett upprop från grupper i Syd, ett upprop som handlar om ohållbarheten i den långväga turismen. Den bidrar till stora koldioxidutsläpp och gör ofta lokalbefolkningen ännu fattigare. För att verkligen kunna tala om hållbar turism räcker det inte med att hotellen tvättar handdukarna lite mer sällan, det behövs ett paradigmskifte, konstaterar han.

Under de kommande 25 åren beräknas turismens utsläpp att mer än fördubblas. Om turismen tillåts växa fritt skulle dess utsläppskurva någon gång runt 2050-talet krocka med den nedåtgående kurva som världens totala utsläpp måste göra om uppvärmningen ska hålla sig under 2 grader.

De lågt liggande ö-nationerna i världen menar att 2 grader inte är en säker gräns, vi måste snarare hålla oss under 1,5 grader. Men samtidigt är många av de här öarna enormt beroende av sin turism.
Fe’iloakotau Kaho Tevi från Pacific Conference of Churches, själv från Fiji, försöker förklara sin splittrade inställning till turismen:
– För oss handlar 1,5-gradersmålet om överlevnad. Stiger vattnet har vi inget hem kvar. Men vi kan inte ta bort turismen, det är så vårt folk får mat på bordet. I dag har vi inget alternativ.

De flesta av oss befinner oss inte på ena sidan av utsläppen och överkonsumtionen av jordens resurser, utan på båda. Det är detta som gör klimatförändringarna till en så komplicerad fråga. Men för vissa är situationen mer akut. Som Fe’iloakotau Kaho Tevi uttrycker det:
– På Fiji befinner vi oss mellan städet och hammaren.

Mer från COP15: Önationerna dumpar 2-gradersmålet (Guardian)

Första utkastet till långsiktigt klimatavtal (DN)
Förslag om temperaturtak (SvD)
61 gripna i Köpenhamn
(SvD)