Fallande imperier

Klippet nedan från Daily Show kan till en början framstå som något "off topic" på denna blogg. Det är en drift med medias bevakning av 20-årsdagen av Berlinmurens fall. Det är roligt i sig, men den verkliga poängen kommer i slutscenen (från ca 9.10) som sätter in Berlinmurens fall i ett större sammanhang.

Berlinmuren var som bekant ett led i kollapsen av Sovjetimperiet. Det som föranledde detta imperiums kollaps var bland annat en extremt dålig ekonomisk situation, svårigheter att försörja sig med energi, politiska problem och dessutom ett dyrköpt försök att invadera Afghanistan. Låter det bekant?

Likheterna mellan Sovjetimperiet och visst annat imperium har utvecklats mer i detalj av Dmitry Orlov i boken Reinventing Collapse (mycket läsvärd) och sammanfattas i denna bloggpost.

Här är Daily Show-klippet:

The Daily Show With Jon Stewart Mon - Thurs 11p / 10c
Legends of the Wall
www.thedailyshow.com
Daily Show Full Episodes Political Humor Tea Party

Kommentarer

Skrivet av Gäst den 5 sep 2010 - 14:41.
Skrivet av Anders den 8 sep 2010 - 23:15.

Skrev på precis samma tema för cirka ett halvår sen:

http://avveckling.wordpress.com/2010/02/02/kolossen-pa-lerfotter/

Skrivet av Mia den 9 sep 2010 - 16:25.

Ja hjälp. Det ser helt enkelt inte bra ut för imperiet i väst, hur mycket stimulanspengar man än stjälper in. Nu skulle det ju pytsas till 50 miljarder extra. Det är intressant hur vissa ämnen ligger i total medieskugga. Vi verkar liksom inte vilja veta hur usel USA:s situation egentligen är - det skulle kunna få oss själva att tappa "framtidstron" dvs tron på att allt kan fortsätta rulla på som det gjort de senaste 50 åren. Bäst att hoppas att de på något sätt kan vända utvecklingen därborta, verkar den allmäna meningen vara.

Mest kommenterade just nu

Bloggportalen

Senaste kommentarerna

  • Björn: Tyskland har beslutat sig för at avveckla kärnkraften...
  • ken: Varför just kol, olja och fossilgas? Varför inte även...
  • Madeleine Camenius: Nu har vi inte några robotar, men vi jobbar 07.45 till...
  • Farfar: Givetvis är analysen korrekt, vad gäller koppling...
  • Lasse: Nej det stämmer inte. I sin avhandling behandlar...