I årets förslag på fiskekvoter för Östersjön föreslår EU-kommissionen för första gången ett totalt ålfiskestopp till havs.

This year’s proposal also includes a ban on Baltic Eel fisheries, not traditionally a part of the annual allowable catch proposals but a necessary step due to alarming scientific evidence and historically low levels.

Ålen är klassad som akut hotad, så att EU-kommissionen är så här pass tydlig i frågan välkomnas inte oväntat av flera miljöorganisationer.

– Förslaget ger hopp om att vetenskap äntligen får gehör. Att det under så många år har funnits ett riktat fiske efter en akut hotad art är absurt. Sverige måste fullt ut stödja kommissionens förslag och kämpa för att det ska godkännas av EU:s fiskeministrar, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

– Vi förutsätter att den svenska regeringen går ut och backar EU-kommissionens förslag om ett ålfiskestopp i Östersjön och att man faktiskt också är med och driver på ett ålfiskestopp i hela Europa, säger Inger Näslund, havsexpert på Världsnaturfonden WWF, i ett pressmeddelande.

 

 

_______________

Vill du prenumerera på klimatmagasinet Effekt i ett år?
Swisha till 123 006 43 60
250 kr + namn och adress, så får du 4 nummer av papperstidningen
200 kr + mejladress, så får du 4 nummer av tidningen som pdf
Start med nummer 3/2017, som kommer i september och som har tema: visioner

_______________