I augusti 2015 beslutade regeringen att områdena Stora Vikers och Bästeträsk på norra Gotland, där den omtalade Ojnareskogen ligger, skulle nomineras som Natura 2000-områden.

– Området kring Bästeträsk är ett världsunikt och omistligt naturområde. Dagens beslut visar att regeringen tar skyddet av Sveriges natur på stort allvar, sa dåvarande klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) i ett pressmeddelande.

Bolagen Nordkalk och SMA Mineral, som driver processer om tillstånd till kalkstenstäkt inom områdena, överklagade dock beslutet till Högsta förvaltningsdomstolen.

I dag kunde domstolen meddela att regeringen gjort rätt.

TT Nyhetsbyrån har pratat med Naturvårdsverkets generaldirektör, Björn Risinger, som säger att processen nu därför kan gå vidare till EU-kommissionen:

– EU-kommissionens kvittering är mer en formsak. Området får ett skydd i dag, motsvarande det som alla andra natura 2000-områden har.

Skyddet innebär att den som vill syssla med kalkbrytningen, skogsbruk eller annan form av exploatering måste ha tillstånd om påverkan kan vara skadlig för miljön.

Fältbiologerna menar att detta ska ses som en seger, men organisationen kommer fortsätta driva kampanj för att området ska få ett ännu starkare skydd genom att omvandlas till en nationalpark. I en kommentar på Facebook skriver Fältbiologerna:

Seger! Högsta förvaltningsdomstolen fastslår i dag att beslutet att skydda Ojnareskogen var korrekt. Detta är en viktig delseger i kampen för Ojnareskogen – men givet hur länge kalkindustrin arbetat för att få förstöra Ojnare är det kanske inte det sista vi hör från processen. Ojnarekämparnas, Fältbiologernas och alla andra miljövänners kamp för att rädda Ojnare fortsätter tills Ojnare blivit nationalpark!

 

 

_______________

Vill du prenumerera på klimatmagasinet Effekt i ett år?
Swisha till 123 006 43 60
250 kr + namn och adress, så får du 4 nummer av papperstidningen
200 kr + mejladress, så får du 4 nummer av tidningen som pdf
Start med nummer 3/2017, som kommer i september och som har tema: visioner

_______________