I en debattartikel i Aftonbladet i dag gör Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra klart att hon vill att de fyra allianspartierna ska presentera en gemensam budget i höst. Med Sverigedemokraternas stöd skulle den rödgröna regeringen då kunna fällas.

Att Moderaterna inte vill vänta med det senare till riksdagsvalet 2018 har enligt Anna Kinberg Batra att göra med att dagens regering är svag och inte klarar av uppgiften att styra Sverige åt rätt håll.

Det mest konkreta exempel på regeringens misslyckade politik som lyfts fram i moderatledarens artikel är den flygskatt som regeringen vill införa, där förslaget (pdf) som kom i julas från en utredare innebär exempelvis att en resa från Sverige inom Europa skulle bli 80 kronor dyrare.

Men detta vill alltså inte Anna Kinberg Batra se något av.

Gemensamma förslag skulle redan i år kunna stoppa till exempel hotet om flygskatt (…).

Hur det blir med flygskatten återstår att se – fler partier än Moderaterna har uttalat sig kritiska mot förslaget som nu är ute på remiss fram till och med den 1 mars.

Någon ny regering i år lär det dock inte bli sedan både Centerpartiet och Liberalerna under dagen gjort klart att man inte vill sitta i en regering som skulle vara beroende av aktivt stöd av Sverigedemokraterna, utan att man i stället väljer att fokusera på valåret 2018.