Om utsläppet av olja som Exxon Valdez gjorde 1989 var en hjärtattack, är oljespillet i Mexikanska golfen en cancer, som äter sig in i ekosystemet bit för bit. Det säger fotografen Daniel Beltrá, som har flugit över havet och tagit bilder på förödelsen för Greenpeaces räkning.

Han intervjuas av Guardian i ett bildspel, som jag inte lyckas lägga upp här, men som är värt att se och lyssna på. För allt eftersom tiden går, växer vidden av katastrofen.

– Det stora problemet är oljan som inte syns, oljan som blandas med kemikalierna som används för att lösa upp den och som kommer att ta sig genom hela matkedjan, säger Daniel Beltrá.

Han pratar också om hur myndigheterna försvårar för journalister att dokumentera vad som händer. På hemsidan Deepwater Horizon Response visas den officiella bilden av hur man effektivt ”tar itu” med utsläppen. Men Daniel Beltrás foton berättar om en mardröm som inte tycks ha något slut.

Samtidigt intygar turistområdena på Mississippis kust att allt är som vanligt. Kom och sola på stranden, ät skaldjur och spela på våra casinon! Ingenting har förändrats! We’re open for business!

 

Mer om BP:s desperata försök att stoppa oljeutsläppet och eventuellt stopp för provborrning utanför Alaska: DN1, DN2, SVD1,