Med lite drygt en månad kvar till valet den 9 september ser klimatfrågan ut att ha seglat upp som en av de stora politiska diskussionsämnena.

Sommarens extremväder i Sverige liksom på många andra platser i världen, har lett till nya värmerekord och inte minst till många allvarliga skogsbränder, vilket har satt sina spår i debatten. Flera partiföreträdare har nu börjat prata om att valet i september måste bli ett ”klimatval”.

Ett exempel är Karin Karlsbro, riksdagskandidat för Liberalerna, som skriver så här i ett inlägg på Facebook:

Det är så otroligt viktigt att Sverige, tillsammans med EU, och globalt driver på för en klimatvänlig politik. Det stundande valet måste bli ett klimatval.

Även Gröna Liberaler, ett nätverk inom Liberalerna, har anordnat en omröstning på Twitter där de skriver:

Vill du att valet 2018 ska vara ett klimatval?

Hittills har 72 procent svarat ja på den frågan.

Joel Stade, socialdemokrat och politiskt sakkunnig i Regeringskansliet är inne på ett liknande spår och gör följande analys på Twitter:

Efter en dramatisk sommar finns mycket som tyder på ett klimatval.

Fredrik Leijerstam, ordförande för Miljöpartiet i Uppsala, är övertygad om att så kommer bli fallet. På Twitter skriver han:

Årets val ÄR ett klimatval.

 

Men även från annat håll hörs nu röster om ett stundande ”klimatval”.

Patrik Oksanen, Hudiksvalls Tidnings (C) politiske redaktör, skriver i en ledare angående Centerpartiets valkonvent i förra veckan:

Samtidigt kan Centerpartiet vara nöjda med om det i slutändan blir ett klimatval istället för ett värderingsval. För Lööf kunde ha lagt till en annan sak som skiljer mellan SD och C, synen på klimatförändringarna där SD-politiken präglas av en ovilja att adressera klimatproblemen och partiet var de enda som röstade nej till Parisavtalet.

Ett ytterligare exempel är Tove Mellgren, som skriver på ledarplats i Uppsala Nya Tidning under rubriken ”Det lutar åt ett klimatval”:

Det är drygt 40 dagar kvar till valet. I stället för att klimatförändringarna är något teoretiskt långt ifrån människor, har många nu sett lågorna, känt brandlukten och insett vad extremväder kan ha för inverkan på vårt samhälle. Fler partier borde ta tillfället i akt att prata om svåra långsiktiga frågor när konsekvenserna är så uppenbara. Det är en förhoppning inför valrörelsen.