En av veckans stora politiska nyheter på klimatområdet var när tidningen Altinget kunde avslöja att Sverigedemokraterna vill skära ner anslagen rejält till Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, SMHI.

En av anledningarna, enligt Martin Kinnunen, Sverigedemokraternas miljöpolitiska talesperson, är att SMHI lägger för mycket energi på att opinionsbilda.

– Forskningen används till opinionsbildande verksamhet. Man har ett syfte, inte att ta fram kunskap, utan att skapa opinion, sa han bland annat till Altinget.

I dag publiceras en ny intervju med Martin Kinnunen, denna gång i Aftonbladet, som konstaterar:

Det råder ju i det närmaste konsensus bland en majoritet av världens forskare att vi faktiskt påverkar klimatet kraftigt. Till exempel professor Johan Rockström menar ju att vi kan ha nått ”point of no return”.

På det svarar Martin Kinnunen:

– Johan Rockström framstår mer som en opinionsbildare än som en forskare. Det låter väldigt annorlunda om man läser Kungliga vetenskapsakademiens utlåtande. Man får ofta intrycket att alla tycker likadant, men det har nog blivit en smal korridor kring vad man får tycka i den här frågan. Vi från SD förnekar inte att klimatförändringar beror på mänsklig påverkan, men vi säger att vi inte vet i vilken utsträckning det gör det.

Under veckan har Sverigedemokraternas ifrågasättande av SMHI mött stark kritik från många andra politiska partier. I årets första partiledardebatt lyfte exempelvis både Gustav Fridolin (MP) och Jonas Sjöstedt (V) frågan med Jimmie Åkesson (SD).

På Twitter har exempelvis Centerpartiets riksdagsledamot Fredrik Christensson kommenterat saken och skrivit:

Och till Aftonbladet säger nu också klimatminister Isabella Lövin (MP) med anledning av de senaste uttalandena om Johan Rockström:

– Det är oerhört oroväckande att man nu börjar prata om att det finns osäkerheter och ifrågasätter forskare. Och det visar varför det skulle vara så farligt om SD skulle styra över Sveriges myndigheter.

_______

Johan Rockström är professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet och chef för Stockholm Resilience Centre. Under alliansregeringen var han en av ledamöterna i bland annat Miljöforskningsberedningen och Framtidskommissionen. Under nuvarande regering sitter han med som ledamot i Vetenskapliga rådet för hållbar utveckling och Agenda 2030-delegationen. Johan Rockström är också ledamot i Kungliga vetenskapsakademien.