Effekts redaktion har nominerats till Årets Miljöjournalist.

Vi är mycket hedrade och glada, särskilt som övriga nominerade är erfarna och duktiga journalister från resursstarka redaktioner som SVT och Sveriges Radio.

Går det att göra prisbelönad journalistik med obefintligt ekonomiskt stöd, men med stora ideella resurser? Hur långt kommer man på starkt engagemang och glöd? Den 3 december får vi veta, då delas priset ut av Miljöjournalisternas förening.

Här är listan på samtliga nominerade:

Johan Bergendorff, Gustaf Klarin, Marie-Lousie Kristola, Camilla Widebeck och Pelle Zettersten – SR Vetenskapsradion Klotet: Granskande program med interaktivitet och fokus på klimatrapportering.

Erika Bjerström och Rikard Collsiöö – SVT: Reportage som lyfter fram de globala konsekvenserna av klimatförändringarna och kopplingen till Sverige.

Ulla Danné och Pernilla Strid – TV4 och Miljöaktuellt:Tvärmedialt samarbete i en granskning av den utrotningshotade ålen.

Lars Edman och William Johansson – Laika Film & Television AB: Personligt präglad dokumentärfilm om dumpning av kemikalier.

Annika Grenje – Sveriges Natur: Journalistik som upphöjer fotot som reportageform och lyfter fram naturskyddsvärden.

Sara Jeswani, David Jonstad och Jesper Weithz – Effekt: Tidskrift om klimathotet och behovet av en förändrad livsstil.

Sarah Nylund – Sydsvenskan: Granskning av ett av världens största klimatkompensationsföretag.

Erik Palm – SVT Rapport: Om de giftigaste platserna i
Sverige. Granskande reportage som sammanställts så att det fått
spridning i hela landet.

Malin Olofsson och Daniel Öhman – SR Ekot P1: Programserien Matens pris som granskat sociala och miljömässiga kostnader för maten vi äter.

Christer Åkerlundh – Helsingborgs Dagblad: Granskande artiklar om hur ett kemikalieföretag påverkar sitt närsamhälle.