Gårdagens seminarium om personliga utsläppskvoter, som Effekt anordnade i riksdagen tillsammans med British Council, Stockholm Environment Institute, Per Bolund (MP) och Anita Brodén (FP), blev inte bara fullsatt, utan också tidsmässigt fullproppat.

I en rasande fart presenterade David Fleming från Storbritannien det system som han har utarbetat, Tradable Energy Quotas. Hans landsman Matt Prescott berättade om hur idéerna kring att sätta ett utsläppstak och dela utrymmet lika har undersökts där, exempelvis i projektet Carbon Limited.
David Anderson, biträdande forskare från Göteborgs universitet, visade hur en handel mellan de som skulle välja att inte utnyttja hela sin kvot och de som skulle behöva köpa ytterligare utsläppskvoter skulle ge en omfördelning av resurser.

Paneldebatten som följde visade att åsikterna minst sagt är delade kring vad som är bästa sättet för att kraftigt minska utsläppen. 
Per Bolund (MP), Annika Carlsson-Kanyama (forskningschef på Totalförsvarets forskningsinstitut och f d talesperson för Klimataktion) och Anders Wijkman (vice ordförande Tällberg Foundation och tidigare Europaparlamentariker) argumenterade för att personliga utsläppsrätter är ett rättvist och effektivt sätt.
– Jag är tveksam till att vi skulle lyckas minska utsläppen med 95-100 procent på lång sikt med de medel vi har idag. Se bara hur stor diskussionen blir när man vill höja bensinskatten med 49 öre. Hur blir då diskussionerna om man skulle höja bensinpriset till 27 kronor/liter, vilket är vad SIKA har beräknat skulle krävas för att minska utsläppen med 20%? frågade sig Per Bolund.

Emma Lindberg, klimatexpert på Naturskyddsföreningen, och Sofia Arkelsten (M) var skeptiska och förespråkade koldioxidskatter som bästa sättet att rädda klimatet.
– Detta är en fruktansvärd idé som bara skulle leda till fusk. Att registrera allas flygresor vore ett hemskt ingrepp på den personliga integriteten, menade Sofia Arkelsten.

Effekt hoppas att diskussionen fortsätter, men framför allt att den leder till något inom en inte alltför avlägsen framtid. Inledningen från Johan Rockström, professor och chef för Stockholm Environment Institute, ringer fortfarande i öronen:
– Nu säger till och med världens stora klimatforskningsinstitut att läget är så allvarligt att vi måste vända på varenda sten för att hitta vägar att minska utsläppen. De måste börja peka nedåt 2015.

Bloggat om seminariet:
Sofia Arkelstens reflektioner efter paneldebatten.
Asfaltblomma: Personliga utsläppskvoter – hur funkar det? 
Den moderate riksdagsledamoten Jan Ericson kallar det ”ett av de mest surrealistiska klimatseminarier jag upplevt”.