I senaste Effekt rapporterade vi om att organisationen Urgenda och 900 privatpersoner har stämt den holländska staten. Organisationen hävdar att regeringens mål att minska växthusgasutsläppen med 14-17 procent till 2020 inte är förenligt med dess lagliga skyldighet att skydda sina medborgare, och i ett historiskt utslag fick de i går rätt av domstolen i Haag. Därför måste staten nu minska sina utsläpp med 25 procent på fem år.

– Det här gör det kristallklart att klimatförändringarna är ett massivt problem och att vi måste agera mycket mer effektivt, och stater har inte längre råd att vara passiva. Stater ska skydda sina medborgare, och om politikerna inte gör detta självmant, så kan domstolarna hjälpa till.
Urgendas generalsekreterare Marjan Minnesma i ett pressmeddelande

Beslutet kan få stora konsekvenser runt om i världen, då liknande rättegångar planeras bland annat i Belgien, Australien och USA. Tidigare i år publicerades Osloprinciperna där en expertgrupp bestående av jurister deklarerade att stater bryter mot mänskliga rättigheter när de inte stoppar utsläppen av växthusgaser.