Lillemor Boschek, en av de Chalmersstudenter som förra året bjöds in för att skissa på ett hållbart Alingsås, presenterar sin vision.

 

Det händer att jag hälsar på i min barndomsstad Alingsås. Det brukar alltid vara ett skönt avbrott i min vardag, men på sistone har besöken där fått en ny dimension.

Alingsås, en liten stad med runt 25 000 invånare, måste ha en av landets mest aktiva omställningsgrupper med sina över 70 medlemmar. Att gå genom stadskärnan tar normalt inte mer än några minuter, men när jag för några veckor sedan gick tillsammans med en av nätverkets aktiva en solig eftermiddag tog det sin tid. Här och var stötte vi på andra medlemmar eller personer som är på väg in i nätverket genom veckoträffarna på ett av stadens kaféer, där man ses och samtalar om något omställningsrelaterat.

I en av Alingsås parker har nätverkets odlingsgrupp, bestående av ett tjugotal personer i åldrar mellan 7 och 79 år, fått en bit jord och anlagt grönsaksodlingar som de sköter tillsammans. I ett hörn av trädgården står det egenhändigt gjorda insektshotellet (se fotot här till höger), som ska dra pollinatörer till odlingen.

En person som är aktiv i gruppen har nu anställts på deltid av Alingsås kommun för att utbilda kommunanställda och politiker i energi- och resursfrågor, ur ett globalt såväl som ett lokalt perspektiv. Några andra har blivit återkommande peak oil-föreläsare på Chalmers arkitekturutbildning.

Till och med lokaltidningarna, som jag inte minns som några direkta spjutspetsar i samhällsfrågor, verkar följa omställningsrörelsen med intresse och förklarar bakgrunden om oljetoppen och klimatet.

Omställarna i Alingsås är förstås inte ensamma. Utanför Göteborg träffar jag personer från Omställning Göteborg som gör ett stort arbete på Tillsammansodlingen strax söder om Mölndal. Här tog de förra våren över bördig mark från en pensionerad KRAV-bonde och odlar nu så mycket att det räcker både till dem själva och till försäljning.

Omställningsrörelsen är fortfarande ung och gör kanske inte så stort väsen av sig, men sättet den växer på inger åtminstone mig hopp. Medan ekonomier skälver världen över finns det människor som sakta men säkert provar sig fram till andra sätt att leva på. Långt ifrån alla har en bakgrund i miljörörelsen. Det gemensamma är insikten om att sättet vi lever på idag inte fungerar och att det är enklare – och roligare – att göra något åt det tillsammans.

Det är inte bara i Sverige som det rör på sig. Frankrike har nyligen haft sin första stora omställningskonferens. På samma ställe läser jag att det Albanien fått sitt första nätverk, samtidigt som rörelsen ser ut att fortsätta växa i andra delar av världen.

Men alla ser inte lika positivt på utvecklingen. I USA finns nu de som har fått upp ögonen för omställarna och ser i dem en konspiration med glasklara länkar till… CIA. Samt det läskiga nätverket ”Agenda 21”. Allt förklarat på 47 sekunder i videon nedan. Kanske ska man ta det som ett tecken på att omställningsrörelsen nu har blivit stor nog för att tas på allvar i alla läger..?