I dag meddelade den amerikanska datortillverkaren Dell att företaget är först ut i branschen med att leverera produktförpackningar som tillverkats av havsplast. Än så länge handlar det om ett pilotprojekt, men under 2017 kommer satsningen ändå leda till att cirka sju ton plast hämtas upp från stränder och vattenleder runt om i världen.

Försörjningskedjan för plast består av flera delar, skriver företaget i ett pressmeddelande:

Dells samarbetspartners samlar upp plasten innan den når öppet hav – på stränder, floder och vid kustremsor. Sedan bearbetas den och blandas upp med annan återvunnen plast (25 procent havsplast, resterande 75 procent kommer från exempelvis flaskor och livsmedelsförpackningar). Till sist pressas den bearbetade plasten till sin slutgiltiga form.

Kevin Brown, Chief Supply Chain Officer på Dell, säger i samma pressmeddelande:

– Den här nya satsningen är ett tydligt exempel på att det finns verkliga användningsområden för havsplast som inte bara är bra för affärerna – de är bra för vår planet också.

Problemet med marin nedskräpning är stort i världen i dag. Forskare tror att omkring åtta miljoner ton plast varje år hamnar i haven, och om inget görs kan det finnas mer plast än fisk i haven år 2050. Frågan väntas samtidigt få stor uppmärksamhet på den internationella havskonferensen i New York i sommar – en konferens som Sverige, med Isabella Lövin (MP) i spetsen, och önationen Fiji står som gemensamma värdar för.

 

_______________

Vill du prenumerera på klimatmagasinet Effekt i ett år?
Swisha till 123 006 43 60
250 kr + namn och adress, så får du 4 nummer av papperstidningen
200 kr + mejladress, så får du 4 nummer av tidningen som pdf
Start med nummer 1/2017, som har tema: flyg

_______________