Medlemmar ur Klimataktions odlingscirkel i Stockholm visar hur man syrar grönsaker.

Diskussionen om klimatfrågan består ofta av en enda lång problembeskrivning och ganska lite om vad vi ska göra med situationen som har försatt oss i. Alternativt diskuterar man med ganska svepande formuleringar hur man ska ”göra något” i framtiden.

Därför kändes gårdagens 10/10/10-evenemang uppfriskande, eftersom tanken med den var just att göra snarare än att prata.
Globalt blev dagen enligt 350.org, världens största klimatmanifestation, med 7347 rapporterade evenemang i 188 länder.
I Filippinerna planterade 2000 människor mangroveträd för att stoppa erosionen, binda koldioxid och skydda sin kust. På universitetet i irakiska Babylon monterade man solpaneler. I New Orleans möttes människor för att montera cykelställ och cykla tillsammans genom staden. I franska Bayonne grundades en ”post-carbon village”.

Även i Sverige var aktiviteten stor, med runt 20 evenemang från norr till söder. På Sergels torg i Stockholm, dit Effekt begav sig, hade Global Work Collaboration ordnat mängder med aktiviteter där en lång rad organisationer deltog. Det pressades äppeljuice och byttes kläder, visades hur man kan syra grönsaker inför vintern och pushades för förnyelsebar energi.

På många andra platser i världen deltog ledande politiker i evenemangen. Men som en av arrangörerna, Klimataktion, konstaterar på sin blogg: inte i Sverige.

”Solpaneler har satts upp över hela världen, från barnhem till president Nasheed på Maldiverna och till slut har även Obama-administrationen utlovat solpaneler på Vita Huset. Borgmästaren i Mexiko City utlovade en 10%ig utsläppsminskning det kommande året bara. Men i Sverige har regering och riksdag överhuvudtaget inte agerat eller ens reagerat.  Här är det politikerskugga.”

I svenska medier hittar jag heller i princip ingen täckning av 10/10/10-aktionerna (utom en enormt kortfattad notis i DN och ett reportage från Lund i Sydnytt)

Dagens festligaste händelse: En flash mob som dansade och bytte kläder samtidigt, anordnad av konstgruppen Rapid Art Response, DIS Dans i Stockholms stad och län och Fältbiologerna.