I fredags skrev flera centerpartister från Västra Götaland en debattartikel i GT, under rubriken Kött hotar inte klimatet.
Artikelförfattarna skriver bland annat att ”i dag påstår vissa debattörer att intag av kött är dåligt för klimatet”, samt att ”medborgare har felaktigt matats med information om att minska intaget av kött”.
En av undertecknarna är Kristina Jonäng, gruppledare i Västra Götalandsregionen, som på Twitter går ännu längre då hon med anledning av artikeln skriver:
De så kallade klimatforskarna har inga belägg för att kossan skadar klimatet.
Uttalandet har väckt stor uppmärksamhet. Expressens ledarredaktion skriver att ”det är som retorik tagen direkt från klimatförnekare”, och på Twitter är kommentarerna många, till exempel:
Allvarligt? Det är i så fall ett vetenskapsförnekande utan like på länge i svensk klimatpolitik. https://t.co/N39x0DHfl1
— Mikael Karlsson (@MikaelKarlsson_) 19 januari 2018
Centerpartiets engagemang för klimatet känns skakigt när de gång på gång tar strid emot klimatforskarna. Först flyget och nu kött.https://t.co/2uk1ksrhVU
— Lise Nordin (@LiseNordin) 19 januari 2018
Du har en hel del att lära om klimatvetenskap. Du är välkommen upp till Chalmers för en genomgång. Jag har full respekt för att politiker ska göra politiska avvägningar, men om man inte har grundläggande fakta rätt, blir det svårt att uppnå politiska mål.
— Fredrik Hedenus (@FredrikHedenus) 20 januari 2018
Rickard Nordin, klimat- och energipolitiskt talesperson för Centerpartiet, gör dock klart vad partiets officiella hållning i frågan är. På Twitter hänvisar han till en text på partiets hemsida där det går att läsa:
Att byta ut importerad mat med högre påverkan på klimat och miljö mot närproducerad mat med hög miljö- och klimathänsyn som levererar ekosystemtjänster är ett viktigt sätt för att Sverige ska ta ansvar globalt. Genom att äta mindre men bättre kött skulle påverkan på vår omvärld minska.
*********
Tips på vidare läsning: Vetenskapliga rådet för hållbar utveckling publicerade 2016 en kortare rapport: Åtgärder för en mer klimatvänlig animaliekonsumtion (pdf).
